Încercare de a opri Transgaz în preluarea DESFA: Compania a fost "pârâtă" anonim în Grecia că este anchetată de UE, informație publică din vară

Încercare de a opri Transgaz în preluarea DESFA: Compania a fost "pârâtă" anonim în Grecia că este anchetată de UE, informație publică din vară
scris 23 feb 2018

Publicația greacă To Vima, controlată de armatorul miliardar Evangelos Marinakis, scrie că oficialii Fondului pentru Dezvoltarea Activelor din Republica Elenă, instituția responsabilă cu privatizarea companiilor de stat din Grecia, au primit recent o informare anonimă în care li se punea în vedere că Transgaz, operatorul sistemului românesc de transport al gazelor naturale și ofertant la licitația de preluare a omologului grec DESFA, este anchetat de către Comisia Eiropeană pentru abuz de poziție dominantă.

Informația a fost făcută însă publică chiar de către Comisie, încă din vara trecută. De altfel, din articol reiese că agenției elene de privatizare i-a fost trimis chiar comunicatul Executivului european din 1 iunie 2017, în care acesta anunța că a deschis o investigație oficială pe baza suspiciunii că Transgaz ar fi acționat pentru a bloca exporturile de gaze naturale de producție românească către alte state membre UE.

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, după circa o săptămână, Comisia a dezvăluit că a efectuat și o inspecție inopinată la Transgaz în cadrul anchetei, acesta fiind de altfel, de atunci, ultimul anunț oficial al instituției pe acest subiect.

Publicația elenă comentează că "scurgerea" documentului Comisiei către responsabilii de privatizarea DESFA poate fi interpretată ca un episod din "războiul" dintre cele două consorții participante la licitația de preluare a operatorului grec de transport de gaze.

Încercare de a opri Transgaz în preluarea DESFA: Compania a fost
RATB va fi transformată în societate pe acțiuni cu denumirea Societatea de Transport București SA. CITEȘTE ȘI RATB va fi transformată în societate pe acțiuni cu denumirea Societatea de Transport București SA.

Consorțiul condus de grupul spaniol Regasificadora del Noroeste, din care face parte și Transgaz, și asocierea rivală rămasă în cursa pentru privatizarea transportatorului național de gaze naturale al Greciei, DESFA, au depus recent oferte angajante pentru achiziția unei participații de 66% la compania elenă.

Grupul spaniol Regasificadora și Transgaz, cu care s-a asociat în decembrie anul trecut, au cooptat doi noi parteneri pentru a concura cu consorțiul format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia), reiese dintr-un comunicat al autorității elene din domeniul privatizării. Din al doilea grup de companii făcea parte și Netherlande Gasunie, din Olanda, însă olandezii s-au retras înaintea depunerii ofertelor angajante.

Pe lângă Regasificadora și Transgaz, din consorțiu mai fac parte Reganosa Asset Investments și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Autoritatea elenă nu a comunicat când va avea loc desemnarea câștigătorului.

Guvernul amână aplicarea sistemului calității în construcții cu argumentul că ar bloca investițiile. Deși au avut 2 ani la dispoziție, autoritățile nu au elaborat însă reglementările necesare CITEȘTE ȘI Guvernul amână aplicarea sistemului calității în construcții cu argumentul că ar bloca investițiile. Deși au avut 2 ani la dispoziție, autoritățile nu au elaborat însă reglementările necesare

Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată, pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale. Câteva luni mai târziu, Transgaz a anunțat că a semnat un acord cu Regasificadora, reintrând astfel în competiția pentru preluarea companiei elene.

Potrivit strategiei de investiții pentru 2018-2020, Transgaz va folosi parte din bugetul de investiții în valoare totală de peste 6 miliarde de lei pentru a finanța eventuala parte care îi va reveni din pachetul de 66% de acțiuni DESFA.

DESFA este operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din Grecia, asigurând fluxul acestora dinspre Bulgaria și Turcia. În 2016, compania a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
desfa
reganosa
privatizarea desfa
comisia europeana
export gaze naturale
abuz de pozitie dominanta