Răcirea vremii anunțată pentru finalul acestei luni în Europa, dar și în România, a majorat cu peste 40% prețul energiei electrice pe piața spot autohtonă din această săptămână.
Tendința de apreciere a prețului energiei electrice, dar și al gazelor naturale, va continua și în perioada, valul de răcire din Europa urmând a atinge, chiar dacă în mai mică măsură, și România, unde în următoarele 2 săptămâni sunt anunțate temperaturi minime de -7 până la -10 grade Celsius.
Prețul va fi influențat atât de majorarea consumului intern, cât mai ales de majorarea consumului și, implicit, prețurilor, pe celelalte piețe europene, în special, pe piețele cu care România este interconectată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă săptămâna trecută un MWh de electricitate se tranzacționa pe Piața pentru ziua următoare (PZU) cu 33 de euro, prețul de marți ajunsese deja la 47 de euro. Iar pe piețele cu care România este interconectată, Ungaria, Cehia și Slovacia, acesta era și mai ridicat, de 49 de euro/MWh.
Potrivit Platts, săptămâna trecută, contractele de gaz și energie electrică de pe piețele spot din Europa Occidentală au înregistrat cea mai rapidă creștere din acest an. Prognoza meteo care anticipează un final de lună friguros a determinat inclusiv o repunere în funcțiune a centralelor pe cărbune și gaz din Germania.
CITEȘTE ȘI Consumul de energie electrică a scăzut cu 0,4% anul trecut; populația a utilizat cu 5,1% mai puținChiar dacă, în prezent, depozitele de gaze din UE sunt relativ pline, ca urmare a unei ierni blânde, o răcire a vremii către finalul anotimpului ar putea testa capacitățile de extracție a gazelor din depozitele europene.
CITEȘTE ȘI Parcul eolian al grupului CEZ de la Cogealac și-a majorat producția de energie la un nivel recordDe altfel, potrivit Ukrtransgaz, operatorul ucrainean al sistemului de transport , citat de agenția ucraineană Unian, gigantul rus Gazprom, care acoperă aproximativ o treime din consumul european de gaze, și-a majorat de la începutul lunii cu 21,7% volumul de gaze transportate prin Ucraina. Dacă pe 1 februarie, Ucraina era tranzitată de un volum de gaze ruseși de 181,8 milioane metri cubi pe zi, pe 17 februarie, acesta ajunsese la 221,3 milioane de metri cubi pe zi.
CITEȘTE ȘI Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitateTranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina a atins în 2017 un nivel record, al ultimilor 6 ani, de 93 de miliarde de metri cubi, cu 13% peste nivelul din 2016.
În ianuarie 2018, transportul de gaze a scăzut la 181 milioane metri cubi de la nivelul de 250 milioane metri cubi pe zi înregistrat în luna decembrie, ca urmare a scăderii consumului de gaze din UE cauzat de temperaturile mai ridicate decât media sezonieră.