Planul de reorganizare a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, întocmit de administratorul judiciar Rominsolv, prevede majorarea încă de anul acesta, cu peste 7%, a prețului mediu cu care Regia vinde gigacaloria către consumatori, coroborată însă cu creșterea cu 15% și a subvențiilor de la bugetul local al Capitalei destinate păstrării actualului tarif de facturare pentru clienții casnici.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
RADET București a intrat în insolvență în 2016, având creditori cu pretenții de 5,3 miliarde lei.
Potrivit documentului, aflat în posesia Profit.ro, prețul mediu de vânzare al gigacaloriei ar urma să crească cu 7,3%, de la 231 lei/Gcal în 2017 la 248 lei/Gcal în 2018. Subvențiile încasate de RADET din bugetul Bucureștiului destinate păstrării neschimbate a tarifului plătit de clienții casnici ar urma să se majoreze, la rândul lor, cu 15%, de la o sumă estimată de 600,35 milioane lei în 2017 la 690,15 milioane lei în 2018.
Anul trecut, față de 2016, prețul mediu de vânzare al gigacaloriei s-a majorat cu 10%, de la 210 la 231 lei/Gcal, în urma creșterii cu peste 30% de la 1 octombrie 2017 a a tarifelor de transport și distribuție. Populația nu a simțit majorarea, întrucât aceasta a fost compensată de asemenea de creșterea subvențiilor. În schimb, tariful de facturare pentru firme și instituții a avansat cu aproape 50%.
"(...) singurul element ce nu a fost luat integral în calculul noilor tarife (în vigoare de la 1 octombrie 2017 – n.r.) este diferența între pierderea tehnologică medie efectivă de aproximativ 28% cu care operează în prezent RADET și cea medie aprobată de 22,15% pentru consumatorii alimentați din puncte termice urbane și respectiv pentru consumatorii cu puncte termice proprii, astfel cum au fost aprobate prin HCGMB nr. 142/2011, motivat de faptul că la data aprobării noilor tarife nu exista Bilanțul Energetic. În prezent, sunt inițiate demersuri pentru întocmirea acestuia. Impactul valoric, la nivelul anului 2017, al pierderii tehnologice neacoperite prin tariful aprobat este de aproximativ 62.500.000 lei fără TVA. (...) estimăm recuperarea pierderii valorice aferente pierderii tehnologice neacoperite în calculul tarifului", se afirmă în planul de reorganizare.
Administratorul judiciar estimează astfel că Regia va trece pe plus încă de anul acesta, cu un profit brut minuscul, de 701 lei, față de pierderile de 138 milioane estimate pentru 2017. Pentru 2019 se estimează un profit brut de 924.000 lei, iar pentru 2020 – unul de doar 98 de lei.
Rominsolv reia recomandarea de ștergere integrală a datoriei istorice de peste 3,7 miliarde lei a RADET față de ELCEN, despre care Profit.ro a scris încă din ianuarie, în perspectiva transformării Regiei în societate comercială și a fuziunii sale prin absorbție cu ELCEN.
CITEȘTE ȘI România, în atenția marilor studiouri cinematografice de la Hollywood. După Twentieth Century Fox, și Universal a venit la București"Măsura viabilă care afectează cel mai puțin interesele creditorilor ambelor societăți și permite ca viitoarea RADET SA să înregistreze capitaluri proprii pozitive este diminuarea totală a creanței ELCEN împotriva RADET, anticipând astfel efectul fuziunii celor două entități. (...) Totuși, pentru a fi posibilă ștergerea creanței ELCEN în anticiparea efectului de confuziune, este necesară achiziționarea de către PMB a pachetului de acțiuni deținut de statul român prin Ministerul Energiei și apoi modificarea prezentului plan în sensul celor arătate mai sus", se arată în planul de reorganizare.
Planul din momentul de față, care va fi supus aprobării creditorilor pe 2 martie, nu include, deci, ci doar recomandă ștergerea creanței ELCEN. Fără ștergerea acesteia, documentul prevede reeșalonarea prin negociere individuală cu fiecare creditor a peste 93% din totalul datoriilor RADET în afara perioadei de reorganizare de 3 ani. Astfel, din totalul creanțelor asupra Regiei, de 3,83 miliarde lei, 3,58 miliarde lei ar urma să fie plătite după cei 3 ani de reorganizare. Din restul de circa 254 milioane lei, 104 milioane lei sunt programate la plată în ultimul trimestru al anului viitor, iar alte 150 milioane lei – în trimestrul IV 2020.
Creditorii chirografari, negarantați ai Regiei, ar urma să primească în interiorul perioadei de reorganizare de 3 ani sub 5% din valoarea creanțelor cu care sunt înscriși la masa credală. Creanțele față de bugetele statului și față de salariați vor fi achitate integral în cadrul programului de reorganizare de 3 ani.
CITEȘTE ȘI Porsche România a importat aproape 500.000 de vehicule de la intrarea pe piața din România, în urmă cu 20 de ani"Categoria creditorilor chirografari nu primește mai puțin decât ar fi primit în cazul falimentului. Sumele propuse a fi achitate creditorilor chirografari în cadrul programului de plăți aferent planului de reorganizare sunt de 4,9134% (185.039.195 lei) din valoarea creanțelor chirografare înscrise în tabelul definitiv, respectiv cu 3,91% mai mult decât sumele pe care creditorii chirografari le-ar fi primit în faliment, în proporție de 1,0005% (38.796.443,05 lei). În plus față de suma ce urmează a fi achitată prin programul de plăți, planul de reorganizare prevede negocierea în interiorul perioadei de reorganizare a diferenței de creanță rămasă de achitat", se precizează în planul de reorganizare.
Astfel, ca exemplu, dintre creditorii chirografari mai importanți ai RADET, Vest Energo, cu o creanță totală de 21,84 milioane lei, va primi în cadrul planului de reorganizare de 3 ani doar puțin peste 1 milion de lei, iar Enel Energie Muntenia – doar circa 540.000 lei din creanța de 10,95 milioane lei.
Votul ELCEN asupra planului de reorganizare va fi decisiv, în condițiile în care producătorul de energie termică controlat în prezent de Ministerul Energiei deține peste 97% din totalul creanțelor asupra RADET.
CITEȘTE ȘI ANAT: Ministerul Turismului a dat înapoi 3,5 milioane euro necheltuiți din bugetul de promovare și n-a fost în stare să plătească zeci de mii de euro să apară în cataloagele turoperatorilor germaniPlanul de reorganizare nu prevede măsuri drastice de reducere a cheltuielilor. Astfel, nu sunt prevăzute disponibilizări de personal, efectivul de salariați fiind estimat drept constant pe perioada de reorganizare, la 3.033 de persoane, după programul de plecări voluntare de anul trecut, care au dus la o economie medie lunară de 1,3 milioane lei (15,6 milioane lei pe an). Tot anul trecut s-a renegociat și contractul de furnizare a energiei electrice, obținându-se o reducere de preț echivalentă unei economii anuale de costuri de 2,5 milioane lei.
Potrivit documentului, pe perioada reorganizării, cheltuielile totale anuale ale RADET sunt bugetate să scadă cu mai puțin de 1%, de la 1,325 miliarde lei în 2017 la 1,314 miliarde lei în 2020. Avansul veniturilor este în schimb estimat la peste 10%, de la 1,187 la 1,314 miliarde lei.
"Costurile cu furnizorii esențiali (ELCEN, CET Grivița, Vest Energo și Engie) sunt bugetate linear, fiind formate prin utilizarea tarifelor comunicate de aceștia în luna decembrie 2017. Orice modificare a tarifelor practicate de furnizorii esențiali este estimată a fi recuperată prin modificarea tarifului utilizat de RADET, fără a avea impact în rezultatul debitoarei", se mai menționează în planul de reorganizare.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Băncii Transilvania, oprite de la tranzacționare pentru 2 ore în urma unei comunicări eronate a băncii. „S-a trezit unul vorbind”, spune un broker
Ministerul Energiei este în curs de evaluare a valorii de piață a participației sale de 97,5% din capitalul ELCEN. Restul acțiunilor se află în posesia companiei de stat Romgaz. Valoarea nominală a pachetului integral de acțiuni al ELCEN se cifrează la aproape 716 milioane lei.
"Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute", prevede o OUG adopată de Guvern anul trecut în vederea facilitării transferului ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei.
CGMB și-a dat acordul de principiu luna trecută pentru un set de acțiuni consecutive ce vor fi incluse de către administratorul special în planul de reorganizare al RADET, printre care transformarea Regiei în societate pe acțiuni, fuziunea prin absorbție a ELCEN și acoperirea de către noua societate a cât mai multe dintre datoriile debitorului.
Pe de altă parte, în noiembrie anul trecut, administratorul judiciar provizoriu al ELCEN, KPMG Restructuring, avertiza că intenția comună a Ministerului Energiei și a Primăriei Municipiului București de a salva "la pachet", prin fuziune, cele două structuri în prezent insolvente care asigură încălzirea în sistem centralizat a bucureștenilor, ELCEN și RADET, riscă să eșueze. Asta pentru că planul de reorganizare a ELCEN, care trebuie să includă și sursele de finanțare pentru reorganizare, trebuie elaborat și depus cu multe luni înainte de eventuala fuziune prin absorbție dintre RADET și ELCEN, care ar permite accesarea de fonduri UE pentru restructurarea integrată a sistemului de termoficare din Capitală, iar ELCEN nu dispune de banii necesari investițiilor necesare pentru a putea să continue să funcționeze.