De la 1 aprilie, momentul liberalizării pieței gazelor pentru producători, mai mult de jumătate din volumul de gaze destinat consumatorilor finali a fost achiziționat de pe bursă, chiar dacă potrivit ordonanței de Urgență 64/2016, aflată în prezent în vigoare, producătorii erau obligați să scoată la vânzare pe bursă doar 30% din producție, a declarat președintele ANRE, Nicolae Havrileț.
Audiat joi de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE, Havrileț s-a declarat satisfăcut cu privire la evoluția prețurilor la gaze, de 67 lei/MWh pe perioada de vară și de 71-72 lei/MWh pe cea de iarnă, ceea ce ar implica o majorare cuprinsă între 4 și 6% la factura finală.
“Începând din această iarnă, ANRE nu mai stabilește prețul de achiziție al gazelor, prețul final va fi legat de cel de achiziție, care va fi verificat de ANRE potrivit metodologiei de verificare a costurilor cu achiziția, care se raportează la prețurile medii ponderate din piață”, a explicat președintele ANRE.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Comisia de industrii a Camerei Deputaților, condusă, ca și Comisia de anchetă a ANRE, de social-democratul Iulian Iancu a adoptat pe 4 octombrie un raport prin care producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”. În plus, monopolul operării piețelor centralizate de gaze va fi deținut de operatorul de stat OPCOM (în subordinea Transelectrica). Interesant este că pe primul semestru, 70% din consumul de gaze din România a fost tranzacționat pe Bursa Română de Mărfuri și nu pe OPCOM.
CITEȘTE ȘI Decizie: OPCOM - operator monopolist al bursei de gaze, pentru minimum 70% din producția internă. Șeful ANRE, refuzat la audiere și ținut la ușăRaportul Comisiei de Industrii a fost criticat atât de asociațiile patronale din domeniu (Romanian Black Sea Titleholders Association – RBSTA sau Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră - ROPEPCA), cât și de oficiali europeni.
Chestionat de membrii comisiei de anchetă, președintele ANRE a confirmat existența unei scrisori, care i-a fost prezentată de una dintre companiile din domeniu, a comisarului european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete, adresată mai multor oficiali români, prin care acesta atrage atenția că raportul cu amendamente la OUG 64/2017 aprobat de Comisia pentru Industrii ar putea încalcă libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și principiile pieței libere de energie.
CITEȘTE ȘI Bursa Română de Mărfuri face apel la plenul Parlamentului să respingă monopolul OPCOM: BRUA este în pericol, Bruxelles-ul a introdus o dată infringementEste a treia oară când comisia de industrii adoptă un raport prin care amendează substanțial OUG 64. Ultima oară, pe 27 iunie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților s-a aflat proiectul de lege de adoptare a OUG 64, împreună cu controversatul raport adoptat de Comisia de Industrii în urmă cu o săptămână, care modifica substanțial OUG, însă nu a mai fost discutat, șefii grupurilor parlamentare anunțând că au decis, în unanimitate, retrimiterea la comisii.
CITEȘTE ȘI Producătorii de gaze cer parlamentarilor, în pragul votului final, o decizie corectă în cazul tranzacționării gazelor exclusiv pe OPCOM: vor fi discriminări și efecte negative majoreRaportul mai fusese adoptat o dată, în aceeași formă, pe 17 mai, însă, în urma presiunilor presei, companiilor, Guvernului, dar și ale Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene, care i-a și trimis o scrisoare în acest sens lui Iulian Iancu, comisia a decis să nu mai redacteze raportul și să-l voteze din nou după ce va avea o întâlnire cu oficiali ai CE pe tema elaborării viitoarelor Coduri de Rețea. Interesant este că, pe 17 mai, fuseseră înregistrate 2 voturi împotrivă, cu unul mai mult ca în ședința din iunie, și două abțineri.