Băncile pierd în Parlament: Deputații din comisia juridică resping un proiect din 2013 cu modificări substanțiale ale clauzelor abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănci

Băncile pierd în Parlament: Deputații din comisia juridică resping un proiect din 2013 cu modificări substanțiale ale clauzelor abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănci
scris 12 oct 2017

Comisia juridică din Camera Deputaților a respins un proiect votat de Senat în 2013 și care aduce modificări substanțiale la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănci, care au avut zeci de mii de litigii cu clienții după 2008.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Proiectul respins acum de deputați a trecut de Senat cu amendamentele băncilor, care limitau drastic drepturile consumatorilor în raport cu profesioniștii de a contesta clauzele contractuale. Băncile sunt companiile cu cele mai mari probleme cu această lege, pe care s-au judecat și au pierdut cele mai multe procese după 2008.

Urmărește-ne și pe Google News

Modificările arătau că instanțele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la prețul contractelor, adică cele care se referă la dobânzi și comisioane. De asemenea, asociațiile de consumatori nu ar mai fi avut dreptul de a iniția acțiuni cu caracter colectiv, inițiativa fiind rezervată doar pentru președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Proiectul mai prevede și că toți consumatorii trebuie să vină la București pentru a se judeca cu băncile, iar condițiile pentru declararea unei clauze ca abuzive erau mult înăsprite și mai greu de atins.

Românii care câștigă sub 2.900 de lei brut/lună nu vor mai plăti comisioane la bănci, fiind considerați consumatori vulnerabili CITEȘTE ȘI Românii care câștigă sub 2.900 de lei brut/lună nu vor mai plăti comisioane la bănci, fiind considerați consumatori vulnerabili

Băncile au convins senatorii să voteze o schimbare a modului în care clauzele sunt analizate de către judecători. Astfel, îi revenea consumatorului sarcina de a dovedi că a fost încurajat să semneze un contract. Proiectul votat de Senat mai spune și că judecătorii nu mai au voie să elimine clauzele referitoare la preț, ci doar să le rescrie pentru a la face înțelese și că efectele în bani ale eliminării unei clauze sunt doar pentru viitor, spre deosebire de ce se întâmplă pe forma în vigoare, care permite clienților afectați să recupereze banii din trecut.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai PSD și semnat în capul listei de deputatul Bogdan Niculescu-Duvăz. După un scandal în presă, deputații implicați au promis că vor vota respingerea proiectului, însă acesta nu a mai fost dezbătut în comisiile de specialitate timp de câțiva ani.

Bancherii au transmis Parlamentului că legea, în forma în vigoare, generează efecte adverese, precum pierderi extrem de severe pentru bănci, scăderea potențială a investițiilor străine noi și stimularea ieșirilor de capital, declanșate de lipsa încrederii investitorilor străini în predictibilitatea și fiabilitatea cadrului legal din România.

EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărare

Băncile ar vrea ca Legea 193/2000 să fie aplicată doar pentru contractele încheiate după 1 octombrie 2013, inclusiv în cazul litigiilor deja inițiate, pentru că, susțin ele, s-ar asigura conformitatea cu cadrul legislativ al Uniunii Europene.

Din octombrie 2013, Legea a fost modificată în favoarea consumatorilor, astfel încât la acțiunea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor instanța să poată elimina o clauză abuzivă din toate contractele preformulate ale profesionistului în cauză.

ANPC a inițiat peste 40 de litigii cu băncile și operatorii telecom.

Acum, după respingerea proiectului de modificare de către Comisia juridică, care este și comisie de raport, urmează ca plenul camerei Deputaților să dea votul final de respingere a legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
clauze abuzive
legea clauzelor abuzive
193/2000