Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) caută avocați pentru a contesta sentința Tribunalului Maramureș din această vară prin care a fost obligată la plata de despăgubiri materiale și morale de circa 8 milioane de euro victimelor exploziilor survenite în 2012 într-o discotecă din Sighetu Marmației.
Exploziile, cauzate de scurgeri de gaze, s-au soldat cu un mort și 20 de răniți, iar fostul vicepreședinte al ANRE Eugen Georgescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și ucidere din culpă pentru că nu a suspendat autorizația firmei care ar fi trebuit să monteze detector de gaze la imobilul respectiv, deși primise anterior mai multe sesizări privind nereguli constatate de inspectorii ANRE în activitatea acesteia.
"Soluția instanței de fond a fost în totalitate în defavoarea ANRE, care a fost obligată la plata în solidar cu domnul Eugen Georgescu, angajat ANRE, a sumelor acordate cu titlu de daune materiale și mai ales morale (sume ce nu au fost diminuate și al căror cuantum se ridică la aproximativ 8.000.000 euro)", se arată în anexa scrisorii de intenție prin care Autoritatea anunță că vrea să angajeze o casă de avocatură care să o reprezinte în această speță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Suma ar reprezenta peste 40% din veniturile totale prevăzute în bugetul ANRE pe 2017. Sentința Tribunalului Maramureș a fost dată pe 8 iunie 2017, iar în prezent se judecă apelul în proces, aflat pe rolul Curții de Apel Cluj, Anul trecut, Eugen Georgescu era angajat la ANRE ca expert la Serviciul reglementări tehnice regim medie, redusă și joasă presiune.
Pe 19 februarie 2012, o persoană a murit și alte 20 au fost rănite în urma a două explozii produse în subsolul unui imobil din Sighetu Marmației din cauza unor scurgeri de gaze. Imobilul, care avea la subsol o discotecă, a fost distrus în urma deflagrațiilor.
Fostul vicepreședinte ANRE Eugen Georgescu a fost acuzat de procurori că, în perioada 2007 - 2009, pe când îndeplinea calitatea de director general al ANRE, respectiv șef al Departamentului control și protecția consumatorilor, având atribuții de serviciu constând în organizarea, coordonarea și verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenții ANRE din teritoriu, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu a luat măsurile prevăzute de lege și propuse de agenții constatatori referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate SC Berg Sistem Gaz SA, cu toate că, atât în cursul lunii noiembrie 2007, cât și în cursul anului 2008, a fost sesizat de către subordonații săi cu privire la nereguli grave în activitatea acestei firme.
Firma respectivă este cea care ar fi trebuit să instaleze detector de gaze de interior la imobilul unde s-au produs exploziile, dar nu a făcut-o pentru că acesta prezenta semnale care presupuneau faptul că există gaz natural în acea încăpere. În cele din urmă, angajatul firmei care s-a deplasat la imobil în februarie 2012, cu câteva zile înainte de explozii, a recomandat proprietarului să scoată din priză detectorul, întrucât, în caz contrar, acesta ar fi închis automat alimentarea cu gaz, potrivit Parchetului ÎCCJ.
CITEȘTE ȘI Fostul primar din Botoșani Ovidiu Portariuc a fost numit director general la Loteria Română"Cu toate acestea, în cursul lunii iunie 2008, Georgescu Eugen a cerut subordonatului său, agentul constatator P. A., să modifice raportul de inspecție, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA. Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu trecute în fișa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat condițiile favorizante pentru continuarea activității de proiectare, execuție și distribuție a gazului metan de către inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, în municipiul Sighetu-Marmației, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiții minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect mediat, producerea celor două explozii", se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din aprilie 2012.
ANRE precizează că vrea avocați cu experiență relevantă în domeniul dreptului penal, cu referire specifică la infracțiuni în domeniul reglementat al energiei electrice și al gazelor naturale, explozii, avarii ce s-au soldat cu victime omenești, prin raportare la obiectul dosarului și la calitatea de parte responsabilă civilmente a instituției.
"Cerința menționată se va dovedi prin depunerea de hotărâri judecătorești definitive din care să rezulte că respectivul ofertant, indiferent de forma de organizare, a obținut soluții favorabile, în sensul respingerii solicitărilor de acordare de despăgubiri civile/diminuării cuantumului acestora", se arată în scrisoarea de intenție a ANRE.