Vremea mai rece decât media istorică a perioadei a condus săptămâna trecută la scumpirea cu 25% a curentul electric tranzacționat pe piața spot OPCOM însă chiar și cu aceste scumpiri, Români rămâne una dintre cele mai ieftine piețe de electricitate din UE. În weekend, curentul s-a ieftinit, fiind tranzacționat la 35 de euro/MWh, cu 15 euro mai puțin decât prețul maxim înregistrat, pentru scurt timp, vineri, de 50 de euro/MWh.
În perioada 18-24 ianuarie, când media temperaturilor s-a situat marginal peste cea istorică, iar vântul mai puternic a stimulat producția de energie eoliană (care a înregistrat perioade cu valori mai mari de 2.600 MWh), în România s-au înregistrat cele mai reduse prețuri la electricitate pe piața pentru ziua următoare (PZU) din Europa, cuprinse între 30 și 40 de euro pe MWh.
Pe piața spot din Spania (OMEL-E), prețurile au variat în perioada respectivă între 45 și 60 euro/MWh, iar pe cea italiană (GME) ele s-au situat între 40 și 55 euro/MWh.
Evoluția prețurilor la electricitate pe principalele burse europene
În intervalul în care prețurile de pe OPCOM erau cele mai mici din Europa, România a fost exportator net de electricitate, cea mai mare cantitate fiind exportată pe 18 ianuarie (1.443 MW), iar cea mai mică pe 22 ianuarie (17 MW).
Odată cu răcirea vremii, care a debutat pe 24 ianuarie, curentul electric vândut pe piața spot OPCOM s-a scumpit cu aproximativ 25%. Astfel, în intervalul 24-27 ianuarie, un MWh s-a tranzacționat pe bursa de la București la un preț cuprins între 40 și 50 de euro. Maximul de 50 de euro/MWh a fost înregistrat pe 26 ianuarie, când OPCOM a ajuns, pentru puțin timp, e adevărat, cea mai scumpă piață din Europa, alături de OMEL-E și GME.
Evoluția producției și consumului de electricitate din ultimele 10 zile
Sosirea weekend-ului, cu un consum mai redus, a condus la scăderea prețului electricității la 35 euro/MWh, acest preț fiind înregistrat atât pentru ziua de 28, cât și pentru cea de 29 ianuarie.
Anul trecut, în această perioadă, ca urmare a unei combinații nefericite între vremea rece și portofoliul de electricitate achiziționat prin contracte pe termen lung, prețul energiei înregistra valori de peste 3 ori mai mari decât actualele maxime, de peste 150 euro/MWh.