Gigantul petrolier american ExxonMobil a respins solicitarea mai multor acționari de a elabora un raport în care să evalueze riscurile la adresa business-urilor sale provenite din eventuala impunere pe plan global a unor restricții mult mai radicale decât cele din prezent asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și din potențiale catastrofe de mediu, arătând că perspectiva ca omenirea să ajungă la emisii nete zero de carbon până în 2050 este extrem de improbabilă și deci nu merită evaluată în situațiile sale financiare.
Solicitarea, care va fi în final supusă la vot în AGA pe 31 mai, este sprijinită și de firma de consultanță Glass Lewis, scrie Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ExxonMobil a transmis, într-un răspuns la solicitare, că lumea nu se află câtuși de puțin pe cale de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, arătând că eventuala limitare a producției de energie la un nivel situat sub cel al consumului ar duce la scumpiri galopante, precum cele survenite în Europa după impunerea de sancțiuni asupra industriei petroliere din Rusia, ca răspuns la agresiunea militară a Kremlinului împotriva Ucrainei.
Scenariul emisiilor nete zero (NZE) elaborat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) prevede că orice explorări noi pentru zăcăminte de țiței și gaze ar fi trebuit să înceteze complet încă din 2021, în condițiile în care ExxonMobil investește masiv în prezent exact în astfel de active. Statele din Uniunea Europeană s-au angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.
″Este limpede că scenariul NZE al IEA, chiar în evaluarea proprie a autorilor săi, nu prezintă nivelul de probabilitate necesar pentru a fi luat în considerare în situațiile noastre financiare. Este extrem de improbabil ca societatea să accepte degradarea standardelor globale de viață necesară pentru atingerea în mod permanent a obiectivului NZE″, a spus ExxonMobil.
Compania a respins și cererea de a evalua potențialul impact al unei scurgeri catastrofale de țiței la exploatările sale petroliere offshore din Guyana, printre cele mai importante din portofoliul ExxonMobil.
CITEȘTE ȘI Tesla ieftinește din nou mașinile pe piața din Europa, pe fondul scăderii comenzilor. Cota de piață în Europa s-a prăbușit în aprilie - INFOGRAFICÎn context, România, unde ExxonMobil a fost concesionar și operator al celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră, Neptun Deep, se numără printre cele mai vulnerabile țări din regiunea Europei Centrale și de Est la riscurile legate de tranziția către o economie verde, în condițiile în care este de așteptat ca investițiile în decarbonizare să pună presiune suplimentară pe finanțele publice.
Aprecierea aparține agenției de evaluare financiară Fitch, care a evoluat într-un raport recent riscurile privind tranziția energetică examinând expunerile economiilor pe baza unor indicatori care includ utilizarea cărbunelui și a energiei curate în generarea de energie, intensitatea și eficiența energetică a PIB, tendința de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și proiecțiile privind progresele înregistrate în vederea îndeplinirii angajamentelor de emisii zero până în 2050, precum și necesitățile de investiții identificate pentru tranziția la energia verde.