Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, au încercat să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, cu subtextul că, astfel, va fi folosită drept ″poligon de testare″ pentru reactoarele NuScale.
″Proiectul din România nu va fi primul. Nu veți fi primii″, a declarat vicepreședintele pentru vânzări al NuScale, Chuck Goodnight, răspunzând unei întrebări din partea unui studenților, la inaugurarea oficială a simulatorului de cameră de comandă pentru o astfel de centrală de la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice București. La eveniment au mai participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei Virgil Popescu, șeful Nuclearelectrica Cosmin Ghiță, CEO-ul NuScale John Hopkins și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.
O demonstrație de funcționare a simulatorului poate fi urmărită în videoclipul de la finalul acestui articol, de la momentul 1:30:00
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sursă foto: Nuclearelectrica
Simulatorul, care formează nucleul Centrului de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) de la Politehnică, este dezvoltat ca parte a programului FIRST (Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology), o inițiativă a guvernului Statelor Unite bazată pe Acordul Interguvernamental dintre SUA și România pentru cooperarea privind programul de energie nucleară al României (IGA), semnat în decembrie 2020.
Centrul este destinat pregătirii viitoarelor generații de ingineri care vor participa la proiectul strategic de implementare a primei centrale SMR din România.
Sursă foto: Nuclearelectrica
″În momentul când vom ajunge să fim gata să începem să operăm centrala NuScale din România, proiectul nostru din Statele Unite nu doar că va fi deja operațional, ci vom putea și să utilizăm experiența acumulată acolo. În industria nucleară, toată lumea vrea să fie numărul 2. Nimeni nu vrea să fie numărul 1. Discut cu un client din SUA care mi-a spus: <Vreau să fiu numărul 4>. La care i-am răspuns că s-ar putea dovedi problematic, pentru că toată lumea vrea să fie numărul 2, așa că nu e exclus să ajungă numărul 20.
Este important de înțeles că proiectul din România va fi pus în operare după cel din SUA. Modulele NuScale vor fi mai întâi instalate în Statele Unite, iar dacă vor apărea probleme tehnice, vor fi identificate și rezolvate înainte (de punerea în funcțiune a proiectului de la Doicești – n.r.). Înainte de startul operării în România, veți fi confortabili de pe urma experienței noastre din SUA″, a spus vicepreședintele pentru vânzări al NuScale.
CITEȘTE ȘI Un tablou de Adrian Ghenie, în centrul unui proces de fraudă la New YorkPe site-ul NuScale, ambele proiecte, cel românesc de la Doicești și cel din SUA, de la Idaho National Laboratory (INL) din Idaho Falls, Idaho, au drept termen estimat aproximativ de implementare anul 2030. Autoritățile de la București sperau inițial ca centrala SMR de la Doicești să fie pusă în funcțiune în 2027, anul în care reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit pentru retehnologizare timp de 2 ani, sistemul energetic național pierzând astfel temporar 700 MW de putere instalată.
Nici oficialii NuScale și nici CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, nu au răspuns concret la întrebările din public privind estimarea costurilor de construire și punere în funcțiune ale proiectului de la Doicești, arătând că este prematur să avanseze cifre.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Morad preia de la Ciurtin mai multe branduri, precum „Capricii și Delicii”, „Rodna”, și „Meniu"După cum a relatat Profit.ro, costurile investiționale estimate totale ale proiectului centralei NuScale din Idaho, unde client este o structură asociativă a mai multor municipalități din SUA, au fost majorate recent cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020 la 9,3 miliarde dolari în prezent, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.
Astfel, prețul-țintă estimativ al energiei produse la care se așteaptă ca proiectul să fie rentabil pe toată durata sa de viață, cu recuperarea tuturor cheltuielilor de construire și operare, a fost majorat de la 58 la 89 dolari/MWh. Cu toate acestea, proiectul merge înainte, recent începând procesul de fabricație la prima comandă NuScale de producție de materiale cu ciclu lung (LLM) pentru vasul superior de presiune al reactorului (RPV) înaintată coreenilor de la Doosan Enerbility.
Sursă foto: prezentare NuScale
″Noi am început etapa FEED (Front-End Engineering and Design) 1, prima etapă a proiectului, acel studiu preliminar care se va închide cu un studiu de tip prefezabilitate. În acest moment se conturează întregul calendar al proiectului, care include calendarul de construcție, calendarul de autorizare și calendarul pentru fabricarea acestor module. Țin să vă aduc aminte că inovativă nu este tehnologia în sine, ci modul de construcție, care se bazează în proporție de 80-90% pe elemente și repere prefabricate și nu pe lucrări de construcții-montaj, lucru care permite o economicitate sporită pentru reactoarele de talie mică, acestea fiind prezente atât în industria științifică, cât și în cea militară și aerospațială încă din anii 50.
La finele etapei FEED 1 vom avea un calendar ferm și o estimată de costuri de tip Clasă 5, care va îngloba toate specificitățile proiectului românesc, respectiv costul cu forța de muncă locală, elementele de reglementare care sunt specifice cadrului european și românesc în domeniu și, bineînțeles, costurile lanțului de aprovizionare românesc care va participa la acest proiect″, a explicat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.