Germania va reduce cu 42,7% suprataxa pe energie percepută consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile, pentru a ajuta gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie, au anunțat operatorii de rețea, transmite Reuters.
Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori, scrie Agerpres.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
Reducerea taxei la 3,723 eurocenți per kWh) va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul german va sprijini finanțarea reducerii taxei cu 3,25 miliarde de euro, venituri colectate din taxele pe emisiile de dioxid de carbon. Taxa, care a fost redusă cu 3,9% anul trecut pentru a ajuta economia să-și revină în urma pandemiei, este colectată conform Legii energiei regenerabile (EEG) și plătită producătorilor de turbine eoliene și instalații pentru energia solară. Taxa EEG reprezintă o cincime din factura de energie a unui consumator.
Operatorii de sisteme de transport (TSO) susțin că în 2022 producția de energie regenerabilă ar urma să crească cu 11 TWh, la 239 TWh, o valoare de 22,8 miliarde de euro la prețurile de piață așteptate. Operatorii sunt Amprion, 50Hertz, TransnetBW și Tennet.
Portalul de comparare a prețurilor Verivox susține că o gospodărie tipică consumă 4.000 kWh pe an și ar economisi din factura sa anuală 132 euro.
Dar este doar un calcul aritmetic deoarece economiile ar putea să nu fie transferate integral de furnizori.
"Din cauza prețurilor ridicate de pe piață și a creșterii tarifelor în rețea, nu va exista o reducere a poverii semnificative pentru gospodării", apreciază Verivox.
Germania s-a angajat să își reducă emisiile de CO2 cu 40% în 2020 în raport cu 1990 și cu 55% în 2030 în raport cu același an.
De asemenea, Germania a reușit o creștere considerabilă a energiilor sale regenerabile în ultimii ani, datorită politicilor pro-active adoptate de Guvern.
Sectorul energiilor regenerabile a contribuit pentru prima dată cu jumătate din producția de electricitate în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu mai puțin de 10 ani, potrivit Institutului de Cercetare Fraunhofer.