Gazprom negociază cu Bulgaria și Grecia prelungirea Turkish Stream către Europa. România - ocolită

Gazprom negociază cu Bulgaria și Grecia prelungirea Turkish Stream către Europa. România - ocolită
scris 25 mai 2017

Compania rusă Gazprom pare decisă să depășească eșecul South Stream și să finanțeze realizarea unui alt coridor sudic de transport de gaze naturale către Europa, menit a prelungi gazoductul Turkish Stream, la care deja a început lucrările.

Potrivit agenției ruse TASS, care-l citează pe premierul rus, Dmitri Medvedev, Rusia a declanșat deja negocierile cu mai mulți parteneri europeni pentru a stabili care va fi punctul de intrare a gazului rusesc transportat prin cea de-a doua conductă a Turkish Stream în Europa. Prima conductă a proiectului ruso-turc va alimenta exclusiv Turcia.

Urmărește-ne și pe Google News

“Suntem în discuții cu mai multe state europene, în vederea stabilirii punctului optim de intrare a gazelor în Europa”, a declarat Medvedev, care a mai precizat că, dintre diferitele propuneri, cele mai atractive sunt Bulgaria și Grecia.

“Când vom lua o decizie în acest sens, în primul rând vor conta factorii economici, pentru că un gazoduct nu este un proiect politic, ci unul pur economic”, a declarat premierul rus.

Pe 7 mai, Gazprom a anunțat că a început lucrările la gazoductul care va traversa Marea Neagră cu destinația Turcia, cunoscut sub numele de Turkish Stream.

Gazprom a început lucrările la gazoductul Turkish Stream, proiectul va reduce veniturile Transgaz. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Gazprom a început lucrările la gazoductul Turkish Stream, proiectul va reduce veniturile Transgaz. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum

“Implementarea proiectului este în grafic, iar la finalul anului 2019, clienții noștri turci și europeni vor avea o nouă rută fiabilă prin care pot importa gaz din Rusia”, a declarat CEO-ul Gazprom Alexei Miller.

Profit.ro a anunțat deja că una dintre companiile care vor pierde în urma realizării Turkish Stream va fi operatorul sistemului național de transport din România, Transgaz.

Transgaz va pierde aproximativ 73 de milioane de euro, 20% din totalul veniturilor obținute din activitatea de trasport gaze, în 2019, momentul estimat al punerii în funcțiune a primei secțiuni a noului gazoduct Turkish Stream, rezultă dintr-un acord interguvernamental ruso-turc postat în Monitorul Oficial din Rusia.

Acord interguvernamental ruso-turc. Transgaz va pierde 73 de milioane de euro în urma construirii Turkish Stream. Detalii privind perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Acord interguvernamental ruso-turc. Transgaz va pierde 73 de milioane de euro în urma construirii Turkish Stream. Detalii privind perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum

“Părțile pornesc de la asumpția că volumul de gaz furnizat de Rusia către Republica Turcă la granița Turciei cu Bulgaria va fi preluat de prima secțiune a Turkish Stream în momentul punerii în funcțiune a acesteia”, se precizează în acordul interguvernamental ruso-turc publicat în Monitorul Oficial din Rusia.

În prezent, Turcia își asigură o parte din consumul intern din gaze furnizate de Gazprom pe traseul România-Bulgaria. Pentru serviciul de transport internațional de gaze, Transgaz a avut în 2016 venituri de aproximativ 328 milioane de lei (73 milioane de euro), cu 3 milioane peste veniturile înregistrate pentru același serviciu în 2015. Suma reprezintă aproximativ 20% din totalul veniturilor obținute de Transgaz din transportul gazelor naturale (intern + extern).

Chiar dacă nu toată cantitatea de gaze Gazprom care tranzitează România are ca destinație Turcia, ci și alte state din Balcani, în urma anunțului făcut de premierul rus Medvedev privind prelungirea gazoductului către Bulgaria sau Grecia, este evident că Gazprom va prefera ruta turcă celei române în vederea alimentarii cu gaze a statelor balcanice.

Coridorul sudic de transport de gaze naturale pare o problemă greu de rezolvat la nivelul Uniunii Europene. Rând pe rând, Nabucco, South Stream sau TAP s-au lovit fie de reticența Comisiei Europene, fie de ambițiile statelor pe teritoriul cărora ar urma să-l traverseze respectivele gazoducte.

În prezent, un singur actor pare decis să finanțeze respectivul coridor sudic, Gazprom, care însă până în prezent s-a lovit de reticențele mai mult sau mai puțin justificate ale Comisiei Europene, care se teme că realizarea Nord stream 2 și a unui eventual coridor sudic va izola Ucraina, lăsând-o în plus fără resursele bugetare obținute din tarifele de transport aplicate Gazprom pentru gazul rus furnizat celorlalte state europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
rusia
bulgaria
grecia
romania
turkish stream