Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2018, a anunțat luni Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO), relatează CNBC.
Potrivit celui mai recent Buletin referitor la Gazele cu Efect de Seră, concentrația medie a dioxidului de carbon (CO2) a atins anul trecut un nivel de 407,8 părți pe milion (ppm), comparativ cu 405,5 ppm în 2017. Nivelul atins anul trecut este cu 47% mai ridicat față de nivelul pre-industrial estimat, din 1750, scrie News.ro.
Raportul WMO mai arată că metanul din atmosferă s-a ridicat anul trecut la 1869 de părți pe miliard (ppb), un nou nivel record, în timp ce protoxidul de azot a fost cu 23% mai ridicat comparativ cu nivelul pre-industrial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
WMO a arătat într-un comunicat că ”există numeroase indicii” că creșterea nivelului de CO2 în atmosferă ”are legătură cu carburanții fosili”.
Publicarea buletinului WMO, care este agenție a ONU, a avut loc înainte de summitul pentru climă COP25 de la Madrid, care va avea loc luna viitoare.
”Nu există niciun semn de încetinire, cu atât mai puțin de scădere a concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă, în pofida tuturor angajamentelor asumate în Acordul de la Paris referitor la Schimbările Climatice”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al WMO.
”Trebuie să transpunem angajamentele în acțiune și să creștem nivelul de ambiție, pentru binele omenirii”, a explicat Taalas.
Acordul de la Paris a fost convenit la summitul COP21 din decembrie 2015. Pe lângă angajamentul de a face ca încălzirea globală să fie de sub 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, liderii mondiali au mai convenit să facă eforturi pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius.
Acordul a înregistrat un regres pe 4 noiembrie, când secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat că țara sa a început procesul de retragere.