GAZE Semne rele anul are: Prima tranzacție, la un preț cu o treime peste cel plafonat

GAZE Semne rele anul are: Prima tranzacție, la un preț cu o treime peste cel plafonat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 feb 2022

Optimismul exprimat de guvernanții autohtoni privind ieftinirea considerabilă a gazelor este infirmată, deocamdată, de piață. Miercuri a fost realizată prima tranzacție cu furnizare în întreg anul 2023, la un preț mediu de 311 lei/MWh (62,88 euro/MWh), mai redus, este adevărat, decât actualele prețuri (cu furnizare în lunile de iarnă), de aproximativ 400 lei/MWh, însă cu o treime, sau 111 lei/MWh, peste prețul plafonat de la 1 februarie, de 200 lei.

Spre comparație, ultima tranzacție efectuată în decembrie cu gaz cu livrare în acest an, 2022, s-a încheiat la un preț mediu de 450 lei/MWh. În noiembrie însă, prețul gazului cu livrare în 2022 coborâse și la 260 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri că se așteaptă, din aprilie, la o scădere a prețului la gaz, care va angrena și o scădere a prețului la energie electrică.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

De asemenea important: Prețul de 311 lei/MWh este unul mediu pe întreg anul. Prețul gazului coboară de obicei pe timpul verii, pentru a urca în perioada anotimpului rece.

Ultima tranzacție cu furnizare în sezonul rece 2022-2023 a fost efectuată tot miercuri, la un preț similar celui pentru februarie și martie, de 390 lei/MWh, cu o pătrime peste prețul mediu pe întreg anul viitor.

Spre comparație, gazul cu livrare în 2023 este tranzacționat în prezent pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGh, la un preț cu 10 euro mai redus, de 52,5 euro/MWh.

Volumul tranzacționat de gaz cu livrare în 2023 a fost unul considerabil pentru Bursa Română de Mărfuri (BRM), de 130 GWh. La licitație s-au înregistrat 7 participanți, fiind încheiate 7 tranzacții.

PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT

Gazul a fost probabil vândut de unul dintre producătorii interni, deocamdată pentru 2023 fiind rezervată o capacitate de import de doar 14 GWh/zi prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota. Prin celelalte puncte de interconectare rezervarea de capacitate este nulă.

La acest preț mediu de achiziție, cu o treime peste cel plafonat, prețul facturat consumatorilor de furnizori va fi unul considerabil mai mare decât promit și speră guvernanții. Astfel, intervenția în piață a acestora, fie prin plafonare și compensare, fie prin reglementarea prețurilor, s-ar putea permanentiza, cu consecințe negative asupra jucătorilor de pe piață, fie ei furnizori sau producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactie
gaze
brm
2023
cegh