PNL a inițiat un proiect legislativ care propune modificarea Legea dialogului social în sensul introducerii interdicţiei pentru membrii organelor de conducere din sindicate şi patronate de a deţine calitatea de membru al unui partid politic pe durata mandatului în cadrul acelei organizaţii.
”Din păcate, foarte mulţi membri ai organelor de conducere ale sindicatelor şi patronatelor sunt membri marcanţi ai partidelor politice, deţinând chiar funcţii politice oferite prin intermediul acestor partide. Sub acest aspect, independenţa lor şi a organizaţiei pe care o reprezintă sunt puse la îndoială şi decredibilizează o bună parte din activitatea şi mesajul acestor organizaţii”, arată inițiatorii.
Aceștia menționează că, în prezent, legislația din domeniul dialogului social nu prevede o incompatibilitate expresă a membrilor organelor de conducere ale sindicatelor şi patronatelor de a deţine simultan exercitării mandatului şi calitatea de membru al unui partid politic.
CITEȘTE ȘI PSD și USR vor anularea și returnarea amenzilor aplicate pentru nereguli legate de formularul digital de intrare în RomâniaMai mult, susțin liberalii, de-a lungul anilor, organizaţiile sindicale şi patronale din România au fost folosite de diverşi lideri politici pentru a servi intereselor partidelor din care făceau parte.
”În domeniul sindical, unii membri ai organelor de conducere organizau greve şi acţiuni de protest la determinarea unor lideri politici. Unele dintre aceste greve au fost declarate de către instanţe ca fiind nelegale. Astfel de acţium au denaturat activitatea sindicală de la scopul pe care legiuitorul i-a conferit-o şi a condus la asocierea unor organizaţii sindicale cu anumite partide politice.
În domeniul patronal, unii lideri ai organelor de conducere propuneau politici economice sau fiscale la determinarea unor lideri politici. Respectivii lideri politici utilizau organizaţiile patronale drept instrumente de confirmare/ legitimare a unor măsuri politice care nu veneau de la angajatori, ci tot de la politicieni. Astfel, de multe ori, misiunea patronatelor se confunda cu obiectivele de politici publice ale unor partide şi contraveneau interesului general al membrilor organizaţiilor patronale”, sunt argumente în sprijinul măsurii propuse.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentarii refuză să reglementeze lobby-ul în RomâniaDe asemenea, potrivit inițiatorilor, legea promovează cu consecvenţă libertatea sindicală şi independenţa sindicatelor.
Autorii proiectului mai arată că măsura este temporară, deoarece interdicţia se aplică numai pe durata exercitării mandatului de membru al organului de conducere dintr-un sindicat sau patronat, respectiva persoană putând reveni în partid imediat după încetarea mandatului.
Totosdată, măsura este proporţională, deoarece se aplică numai membrilor organelor de conducere din sindicate şi patronate, în considerarea rolului acestora de reprezentanţi ai organizaţiei în relaţia cu terţii şi formatori de opinie în cadrul organizaţiei.
În cele din urmă, în opnia inițiatorilor, măsura nu este discriminatorie, deoarece se aplică, în egală măsură, atât patronatelor cât şi sindicatelor în considerarea rolului social important al acestora în economie, piaţa muncii şi drepturile angajaţilor.
Luna trecută, salariații Societății de Transport București au fost în grevă timp de cinci zile, iar liderul de sindicat de la STB și consilier din partea PSD în Consiliul General al Municipiului București, Vasile Petrariu, a fost audiat la Poliția Transporturi, după ce greva angajaților societății declarată ilegală.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a estimat că greva de la Societatea de Transport București a generat pierderi de 13-14 milioane de lei.