FOTO Nuclearelectrica a cumpărat de la canadieni management de proiect pentru retehnologizarea reactorului 1 de la centrala Cernavodă

FOTO Nuclearelectrica a cumpărat de la canadieni management de proiect pentru retehnologizarea reactorului 1 de la centrala Cernavodă

Imagine din procesul de retehnologizare a unității 2 a centralei nucleare Candu canadiene Darlington. Sursă foto: https://www.aecon.com/

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a semnat un acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO), în vederea pregătirii și implementării proiectului de retehnologizare a unității 1 a centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Contractul, în valoare de circa 240 milioane euro, a fost încheiat cu Canadian Nuclear Partners SA (CNPSA), filială a Laurentis Energy Partners, a anunțat SNN. Înțelegerea a fost perfectată în urma unei proceduri de negociere competitivă inițiată în urmă cu circa un an.

Solicitările de autorizații 5G ale unui gigant IT polonez, pe masa CSAT CITEȘTE ȘI Solicitările de autorizații 5G ale unui gigant IT polonez, pe masa CSAT

Laurentis va sprijini SNN prin furnizarea de servicii de management de proiect, asistență tehnică, servicii de consultanță, formare profesională specifică retehnologizarii centralei CANDU, precum și organizarea și coordonarea punerii în funcțiune a reactorului 1, până la revenirea acestuia la exploatarea comercială.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN și Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizarii.

Agenția Litoralulromanesc.ro, deținută de Ionuț Nedea, a fost cumpărată de Szallas Group, parte a grupului polonez Wirtualna Polska Holding, pentru o sumă ce trece de 21 milioane de euro CITEȘTE ȘI Agenția Litoralulromanesc.ro, deținută de Ionuț Nedea, a fost cumpărată de Szallas Group, parte a grupului polonez Wirtualna Polska Holding, pentru o sumă ce trece de 21 milioane de euro

Ceremonia de semnare a avut loc la București, în prezența miniștrilor Educației și Energiei ai provinciei canadiene Ontario, Todd Smith si Stephen Lecce, a ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja, și a ambasadorului Canadei în România, Gavin Buchan. Au participat reprezentanți ai CNPSA, SNN, Laurențis și Ontario Power Generation.

SNN a a inițiat recent demersuri în vederea actualizării studiului de fezabilitate al proiectului retehnologizării și prelungirii duratei de viață a unității 1 a centralei, precum și a elaborării documentațiilor legale necesare cu care va solicita aprobarea Comisiei Europene pentru mai multe tipuri de ajutoare de stat destinate finanțării investiției.

„Lumea privește cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalațiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp și în limitele bugetului”, a declarat ministrul Todd Smith. „Suntem pregătiți să ne sprijinim aliații, valorificând toată această experiență și expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă și curată pentru generațiile viitoare și să asigure în continuare securitatea energetică.”

FOTO Nuclearelectrica a cumpărat de la canadieni management de proiect pentru retehnologizarea reactorului 1 de la centrala Cernavodă
FOTO Începe recensământul berzelor albe CITEȘTE ȘI FOTO Începe recensământul berzelor albe

„Având în vedere volatilitatea geopolitică tot mai mare, este clar că țările din întreaga lume caută parteneri energetici democratici și stabili care să ofere energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile - iar Ontario răspunde încă o dată acestui apel”, a declarat ministrul Energiei din Ontario, Stephen Lecce. „Suntem mândri să ne asociem cu România pentru a livra această retehnologizare majoră care va sprijini securitatea energetică în Europa, creând în același timp noi oportunități economice pentru lucrătorii din ambele țări.”

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu CNPSA pentru a avansa retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare Cernavoda. Managementul de proiect extrem de profesionist și robust, cu experiență combinată canadiană și română, va permite României să beneficieze de energie curată, sigură și fiabilă pentru încă 30 de ani după 2029", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica. „România și Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară și continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea și dezvoltarea economică.” 

„Suntem mândri să colaborăm cu SNN pentru a furniza serviciile PMO de vârf necesare pentru a realiza cu succes acest proiect de mare anvergură, care va asigura o sursă de energie electrică curată, fiabilă și accesibilă pe termen lung pentru populația și industriile din România”, a declarat Jason Van Wart, CEO al CNPSA. „Suntem încântați să ne valorificăm experiența noastră de zeci de ani cu tehnologia CANDU de producție canadiană pentru a contribui la realizarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 la timp și în conformitate cu bugetul și pentru a demonstra modul în care experții canadieni în domeniul nuclear pot sprijini proiectele de energie curată din alte părți ale lumii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare unitate 1 cernavodă
retehnologizare reactor 1 centrala cernavodă
retubare cernavodă
consultanți nuclearelectrica