OMV Petrom investește 3 sferturi de miliard de euro în ″combustibili sustenabili″

OMV Petrom investește 3 sferturi de miliard de euro în ″combustibili sustenabili″
scris 11 iun 2024

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, a anunțat că investește circa 750 milioane euro în dezvoltarea rafinăriei Petrobrazi.

Compania a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații de producție de combustibili sustenabili pentru aviație și motorină din surse regenerabile, precum și a două unități de producție de hidrogen verde, care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Dacia România implementează un asistent virtual inteligent dezvoltat de DRUID CITEȘTE ȘI Dacia România implementează un asistent virtual inteligent dezvoltat de DRUID

„Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Instalația de combustibili pentru aviație și motorină din surse regenerabile va presupune o investiție de 560 milioane euro, iar cele de hidrogen verde – una de 190 milioane euro, din care 50 milioane euro vor reprezenta fonduri UE nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Consiliul Mondial al Aurului: Aurul devine din ce în ce mai greu de găsit, pe măsură ce companiile miniere au dificultăți să îl extragă CITEȘTE ȘI Consiliul Mondial al Aurului: Aurul devine din ce în ce mai greu de găsit, pe măsură ce companiile miniere au dificultăți să îl extragă

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorita investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului si mai puține emisii de carbon. Vrem sa fim si in viitor prima alegere pentru clienții noștri si sa le oferim produsele de care au nevoie”, a spus Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.

Instalația de producție SAF/HVO va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică. Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcție de cererea pieței și mixul de materii prime disponibil. Instalația are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unități noi de producție hidrogen verde.

FOTO Începe recensământul berzelor albe CITEȘTE ȘI FOTO Începe recensământul berzelor albe

HVO este uleiul vegetal hidrotratat, cunoscut și sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile.

Cele două instalații de hidrogen verde vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

DOCUMENT România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16. Contractele necesare sunt exceptate de la legislația achizițiilor publice CITEȘTE ȘI DOCUMENT România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16. Contractele necesare sunt exceptate de la legislația achizițiilor publice

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom petrobrazi
omv petrom combustibili
omv petrom hidrogen