Fostul combinat Amonil încearcă să blocheze decizia surprinzătoare de intrare în faliment

Fostul combinat Amonil încearcă să blocheze decizia surprinzătoare de intrare în faliment
scris 13 mar 2019

Fostului combinat Amonil din Slobozia, aflat în insolvență și intrat surprinzător în faliment deși planul de reorganizare i-a fost avizat de judecătorul sindic, în toamna anului 2017, a depus apel împotriva acestei decizii a instanței de intrare în faliment. Planul includea datorii de 25,75 milioane de lei către creditorii înscriși la masa credală, și arăta că, pentru a-și continua activitatea și a genera venituri, compania trebuie să-și închirieze o investiție aflată în derulare, "centrala de producere a energiei electrice și termice în cogenerare", către unul din creditorii săi, Chemgas Holding Corporation.

Luna trecută, falimentul a fost decis la cererea administratorului judiciar. Hotărârea era una intermediară, nu definitivă și putea fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fostul combinat Amonil încearcă să blocheze decizia surprinzătoare de intrare în faliment

Rezultatele preliminare pentru anul trecut, avansate în urmă cu zece zile, indicau o pierdere de 1,8 milioane lei.

Principalul creditor chirografar din tabelul definitiv este Chemgas Holding Corporation, având o creanță în sumă de 10,12 milioane lei. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Ploiești figurează cu o creanță de 9,25 milioane lei, iar salariații, cu 118.865 lei.

Potrivit presei centrale, firma din Slobozia este controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, printr-un offshore înregistrat în Belize. Chemgas Holding Corporation este o firmă din grupul Inter-Agro, controlat tot de Niculae, scria anterior News.ro. Ioan Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", cu acuzația de finanțare ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

În 2017, din grupul Interagro au mai intrat în insolvență combinatul chimic Donau Chem din Turnu Măgurele și fostul producător de țigări Galaxy Tobacco. În 2016 au intrat în insolvență principalele companii din grup, respectiv Interagro SA și Interagro SRL. Combinatele Nitroporos și Amurco au intrat în faliment, iar Ga Pro Co – tot în insolvență.

EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvețienii de la Alpiq, foști beneficiari de energie ieftină de la Hidroelectrica, au părăsit România

Problemele combinatelor chimice din grupul Interagro, care datau de mai mulți ani, s-au agravat după ce acestea n-au mai primit, din 2014, gaze naturale la prețuri preferențiale de la Romgaz. De altfel, Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, chiar pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român, prin acordarea ilegală de discounturi la livrările Romgaz.

În trecut, Amonil prelucra gazele funizate de Chemgas, fiind un simplu prestator de servicii.

În anul 2011, Amonil și-a schimbat obiectul principal de activitate, din producător de îngrășăminte în producător de energie electrică, după ce compania a pierdut în 2009 principalele active de producție în favoarea firmei Chemgas Holding Corporation.

EXCLUSIV Modificarea OUG 114 - Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificarea OUG 114 - Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești

Amonil Slobozia a fost înființată în anul 1969 sub numele de Combinatul de îngrășăminte Chimice Slobozia, având ca obiect de activitate producerea de îngrășăminte chimice cu azot, el fiind pus în funcțiune în anul 1973. În 1991 a fost transformată în societate comercială pe acțiuni.

Înainte de 1989, combinatul chimic din Slobozia era cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din zona Bărăganului. Mai mult, la vremea respectivă combinatul era cel mai mare angajator al orașului Slobozia, peste 2.000 de oameni cu drept de muncă desfășurându-și activitatea pe platforma industrială.

Ca urmare a executării silite efectuată în anul 2009 de creditoarea Chemgas Holding Corporation asupra instalațiilor de producere a îngrășămintelor chimice, în cadrul AGA Extraordinară din data de 29 august 2011 s-a aprobat schimbarea obiectului principal de activitate precum și cel secundar, cu modificarea actului constitutiv al societății.

EXCLUSIV Cum a ajuns Societatea Națională a Apelor Minerale să fie obligată să-și despăgubească fostul director general cu 50 de salarii, adică cu peste 150.000 de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns Societatea Națională a Apelor Minerale să fie obligată să-și despăgubească fostul director general cu 50 de salarii, adică cu peste 150.000 de euro

Combinatul Amonil a pierdut astfel în acel an principalele active în favoarea Chemgas Holding Corporation, o firmă din grupul Inter-Agro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

În prezent, domeniul principal de activitate al Amonil a devenit producția, transportul și distribuția energiei electrice, din obiectul de activitate făcând parte și furnizarea de abur și aer condiționat.

În opinia evaluatorului autorizat Chicos C. Constantin, valoarea de piață a proprietății imobiliare este de 55,17 milioane lei (12,44 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
chemgas slobozia
amonil