Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, a încheiat un acord de parteneriat cu furnizorul american de servicii de inginerie Sargent & Lundy în vederea participării la proiectele privind retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă. Potrivit informațiilor Profit.ro, o delegație a conducerii celor două companii a avut, vineri, la Palatul Victoria, o discuție cu câțiva membri ai Guvernului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Calculul este că acordul cu Sargent & Lundy mărește șansele companiei de a câștiga contracte în România.
În plus, compania sud-coreeană anticipează că eventualele proiecte câștigate în România îi vor deschide calea spre piețele europene învecinate, precum Cehia și Polonia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O delegație condusă de președintele și CEO-ul companiei sud-coreene, Chung Jae-hoon, și de către președintele și CEO-ul companiei americane, Thomas R. White, s-a întânit, vineri, la Palatul Victoria, cu membri ai Guvernului, pentru a-și prezenta intențiile.
”A fost o întânire de prezentare, cele două companii anunțându-și intenția de a participa la retehnologizarea centralei de la Cernavodă. Au dorit să se prezinte și Guvernului”, a declarat pentru Profit.ro, în urma întâlnirii, viceprim-ministrul Viorel Ștefan.
Reactoarele de la Cernavodă sunt similare centralei nucleare de la Wolsong, din Correa de Sud, la care KHNP a finalizat o retehnologizare asemănătoare celei avute în vedere la centrala românească. Sargent & Lundy are, de asemenea, experiență în modernizarea reactoarelor de producție canadiană, precum cele de la Cernavodă.
CITEȘTE ȘI Hidroelectrica, lovită puternic de OUG-ul “anti-lăcomie”, anulează din nou licitația pentru retehnologizarea VidraruDupă cum a anunțat Profit.ro recent, Nuclearelectrica a început procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei de la Cernavodă, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.
Valoarea contractului este estimată în intervalul 10,17 - 10,56 milioane euro, iar durata sa – între 16 și 20 de luni. Ofertele pot fi trimise până pe 1 februarie 2019, dată la care acestea urmează să fie și deschise.
"S-a aprobat retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Aceasta va fi oprită timp de 2 ani, după 30 de ani de funcționare, iar în urma retehnologizării, cu costuri estimate la 1,5 miliarde euro, durata ei de viață va fi prelungită cu încă 30 de ani. Retehnologizarea va demara în 2026 și va începe cu un studiu de fezabilitate care va fi gata în 2021 și ne va spune exact și costurile, estimate acum între 1,2 și 1,5 miliarde euro", a spus Urjan.
CITEȘTE ȘI Record absolut în urma adoptării OUG 114: cea mai scumpă tranzacție cu energie a tuturor timpurilor din RomâniaPe de altă parte, Nuclearelectrica ar putea fi printre producătorii de energie cei mai afectați de recentele modificări legislative radicale operate de Guvern, printre care se numără intenția de plafonare a prețului final al electricității pentru consumatorii casnici și majorarea de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri anuală a contribuției financiare către ANRE a operatorilor din sectorul energiei electrice și termice. Aceste modificări ar putea însemna că Nuclearelectrica ar putea fi din nou obligată să livreze o parte din energia de producție proprie la preț reglementat aprobat de ANRE, cu efect negativ asupra încasărilor și profitabilității și, deci, asupra resurselor financiare disponibile pentru investiții.
Primul reactor al centralei Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, după o investiție evaluată la 450 milioane de dolari. Cel de-al doilea a fost pus în funcțiune în 2007 și a avut costuri de 1,3 miliarde de euro. Cele două unități ale centralei de la Cernavodă asigură cumulat circa 18% din consumul de energie electrică al României.
KHNP, parte a grupului de utilități controlat de stat Korea Electric Power Corporation (KEPCO), este cel mai mare producător de energie din Coreea de Sud, acoperind circa 30% din producția națională de energie electrică.
Fondată în urmă cu peste 125 de ani, Sargent & Lundy furnizează servicii de consultanță, inginerie și design în domeniul centralelor electrice.