În următorii circa 3 ani, pe piețele centralizate de profil din România, administrate de Bursa Română de Mărfuri, OPCOM și Humintrade, vor fi tranzacționate aproape exclusiv gaze naturale din import provenite de la gigantul rus de stat Gazprom.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dacă vor rămâne cantități de gaze din producția internă disponibile după satisfacerea, printr-o metodă reglementată de alocare, cererii clienților interni, se vor putea tranzacționa pe burse și acele cantități.
Prevederile apar într-un proiect de ordin ANRE de aprobare a Metodologiei de alocare a cantităților de gaze naturale pe care producătorii au obligația să le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici din producția internă și/sau din depozitele de înmagazinare și a Metodologiei de stabilire a structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici.
CITEȘTE ȘI SUA se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare IntermediareProiectul de ordin a fost elaborat pentru punerea în aplicare a OUG nr. 114/2018, care prevede că, "În perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili".
În această perioadă, producătorii au obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare.
De asemenea, în perioada menționată, ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Erste, despre bugetul pe 2019: Creșterea veniturilor fiscale este supra-optimistă. Credem că ascunde veniturile din taxa bancară și o schimbare de anvergură a Pilonului 2"În perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, pe piețele centralizate din România se ofertează și se tranzacționează doar gaze naturale din import, precum si cele menționate la art. 6 alin. (1) lit. a) din anexa nr. 2", stipulează draftul de act normativ.
La articolul respectiv se prevede că, dacă cantitatea de gaze naturale estimată din producția internă disponibilă pentru clienții noncasnici (după satisfacerea cererii populației) este mai mare decât necesarul de consum al acestora, diferența va fi comercializată de producători "potrivit prevederilor legale", adică prin tranzacții pe piețele centralizate.
Avalanșa de acte normative menite a descuraja producția și subvenționa consumul, adoptate anul trecut de guvern și Parlament, își face efectul mai rapid decât credeau guvernanții, înainte chiar de publicarea OUG 114. Astfel, importul de gaze naturale din Rusia din luna noiembrie 2018 s-a majorat cu 45% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la un volum de 1,83 TWh. Prețul de import a crescut la rândul său cu 40%, arată ultimele date publicate de ANRE.
De mai mulți ani de zile, diferitele guverne care s-au succedat, precum și ANRE, au adoptat și modificat succesiv o mulțime de acte normative menite să le impună producătorilor interni de gaze, cei mai importanți fiind Romgaz și OMV Petrom, să vândă procente minime din producție pe piețele centralizate, pe lângă livrările bazate pe contracte bilaterale. Actuala guvernare a prezentat, de altfel, în mod repetat, drept o mare victorie faptul că a reușit să impună prin Legea offshore ca producătorii de gaze din Marea Neagră să-și vândă minim 50% din producție în România, pe bursele locale.