Cea mai mare companie energetică din Grecia, Public Power Corporation SA (PPC), aflată în curs de preluare a principalelor subsidiare din România ale grupului italian Enel, spune, pentru Profit.ro, că vede multe oportunități pe piața românească, că intenționează să investească în dezvoltarea operațiunilor locale și că în prezent se concentrează pe asigurarea unei tranziții line atât pentru clienți, cât și pentru angajați.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor de aici. PPC are o strategie de creștere, axată pe extindere regională, pe care o vom continua și în următorii ani, ca parte a angajamentului pe care l-am luat față de investitori în noiembrie 2021″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții PPC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebați dacă PPC intenționează să preia și participațiile minoritare deținute de statul român la companiile Enel din România și dacă, eventual, există deja discuții și negocieri în acest sens, aceștia au arătat că, deocamdată, se concentrează pe finalizarea acordului cu grupul Enel.
″Acordul pe care l-am semnat privește exclusiv preluarea pachetului de acțiuni ale grupului Enel. În România, pentru moment, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel și asigurarea unei tranziții fără probleme pentru toți clienții și angajații români.
Acordul a primit feedback pozitiv, atât din partea Fitch, cât și din partea S&P, iar tranzacția, odată încheiată, va poziționa PPC ca lider pe piața energetică din Europa de Sud-Est″, au declarat cei de la PPC.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Dr.Doom Roubini: Căderea Credit Suisse ar fi un nou moment Lehman Brothers. Recomandarea către investitoriSocietatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de statul român prin Ministerul Energiei, a transmis grupului italian Enel că nu intenționează să își exercite dreptul de preempțiune la cumpărare, prevăzut de contractele de privatizare din primul deceniu al anilor 2000, asupra acțiunilor scoase la vânzare de italieni la cele 5 companii controlate de Enel în România la care SAPE este acționar minoritar, potrivit informațiilor Profit.ro.
Notificarea de neexercitare a dreptului de preempțiune le-a fost transmisă celor de la Enel de către SAPE înainte ca italienii să intre în negocieri exclusive cu PPC pentru vânzarea operațiunilor lor din România.
CITEȘTE ȘI Premierul Ciucă a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins: Dacă intră în insolvență, vor fi afectați mulți. Plafonarea prețurilor RCA - o ipoteză pe o perioadă determinatăPe de altă parte, SAPE a contractat servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică ″pentru operațiunile de transfer de către Enel SpA de la societățile din grupul Enel aflate în România″, potrivit unui document oficial al companiei românești de stat, analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Pasajele de legătură în corespondență directă între stațiile de metrou Eroilor 1 și Eroilor 2, finalizatePrețul convenit este de 1,26 miliarde euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, ″valoare supusă ajustărilor regulate″ și care ″include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare″, după cum au anunțat PPC și Enel.
Enel Green Power România și Enel X sunt deținute integral de către italieni.
CITEȘTE ȘI VIDEO Rareș Bogdan cere în Parlamentul European plata unor compensații pentru fermierii ”care au pierdut enorm” după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina: Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euroSAPE deține 10% din capitalul Enel Energie Muntenia, 10% din E-Distribuție Muntenia, 24,8672% din E-Distribuție Banat, 24,9030% din E-Distribuție Dobrogea și 36,9970% din Enel Energie.
Potrivit calculelor Profit.ro făcute în baza evaluării oficiale a prețurilor/acțiune efectuate de către Fondul Proprietatea, de asemenea acționar minoritar la cele 5 subsidiare Enel, valoarea cumulată a participațiilor companiei de stat SAPE la acestea, la 31 decembrie 2022, era de peste 615 milioane lei, cea mai mare fiind cea de 24,8672% din capitalul E-Distribuție Banat, de 219,4 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Argentina trece de o inflație de 100%Evaluarea valorii acțiunilor a fost făcută ″prin aplicarea metodei de piață bazată pe multiplul de EBITDA derivat din analiza companiilor comparabile cotate pe piața de capital″, precizează FP.
Interesant este că, potrivit evaluării publicate de FP, valoarea pe acțiune a furnizorului de energie electrică Enel Energie Muntenia, unul dintre cei mai mari din România, începând cu 31 octombrie 2022, a fost considerată a fi zero, față de 74,5 lei/acțiune în evaluarea anterioară, care data din ultimul trimestru al anului 2021. Fondul nu explică în documentele sale publice motivele acestei reevaluări radicale în minus.
CITEȘTE ȘI Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti- COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodatăCelălalt furnizor din România al italienilor, supus acelorași presiuni financiare și de reglementare, Enel Energie, este evaluat în prezent la 12,8571 lei/acțiune.
Fondul Proprietatea a anunțat recent că a primit notificare de la grupul italian Enel cu privire la exercitarea de către Fond a dreptului de a participa la vânzare, în temeiul acordului de privatizare încheiat între SC Electrica SA și Enel la data de 11 iunie 2007 privind achiziționarea și subscrierea de acțiuni la Filiala de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud SA („Contractul de Privatizare”), în legătură cu deținerile Fondului Proprietatea în capitalul social al Enel Energie Muntenia E-Distribuție Muntenia. Asta în contextul deal-ului de preluare a operațiunilor Enel din România de către grecii de la PPC.
CITEȘTE ȘI Jumătate dintre produsele cu defecte periculoase din Europa sosesc din China″Fondul analizează opțiunile sale strategice în contextul notificării dreptului de a participa la vânzare, ca parte a angajamentului său continuu de a crește valoarea pentru acționari. Orice vânzare potențială în conformitate cu dreptul de a participa la vânzare, în cazul în care acesta va fi exercitat, va fi condiționată de finalizarea tranzacției dintre Enel și PPC. Alte anunțuri vor fi făcute pe măsură ce vor fi relevante″, a transmis administratorul FP, Franklin Templeton.
Contactată de Profit.ro cu întrebări despre eventuale discuții și negocieri privind o posibilă tranzacție de vânzare-cumpărare și a deținerilor SAPE la furnizorii și distribuitorii Enel din România, compania românească de stat nu a trimis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Valoarea participațiilor SAPE la subsidiarele Enel din România
E-Distribuție Banat (24,8672%) – 219.430.159,0788 lei
E-Distribuție Muntenia (10%) – 153.249.154,8568 lei
E-Distribuție Dobrogea (24,9030%) – 176.124.851,5848 lei
Enel Energie Muntenia (10%) – zero lei
Enel Energie (36,9970%) – 66.594.378,018 lei
Total – 615.398.543,5384 lei
Sursă: calcule Profit.ro, pe baza evaluării prețurilor/acțiune efectuate de Fondul Proprietatea