Guvernul amână ordonanța de cvasi-înghețare a tarifelor de distribuție la energie și gaze. Proiectul a provocat reacția dură a industriei

Guvernul amână ordonanța de cvasi-înghețare a tarifelor de distribuție la energie și gaze. Proiectul a provocat reacția dură a industriei
scris 15 mar 2023

Guvernul a analizat în ședința de miercuri proiectul de ordonanță de urgență de cvasi-înghețare până în 2025 a tarifelor reglementate de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, însă draftul de act normativ, care a provocat o reacție dură din partea industriei de profil, nu a fost adoptat.

Tarifele ar fi trebuit ajustate în sus încă din aprilie anul trecut, însă au fost înghețate tot prin OUG până la 31 martie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Românii pot comanda celebrul Ford Bronco, cu motor V6, la un preț de limuzină de lux CITEȘTE ȘI FOTO Românii pot comanda celebrul Ford Bronco, cu motor V6, la un preț de limuzină de lux

Proiectul de ordonanță de urgență analizat miercuri stipulează că ″Începând cu data de 1 aprilie 2023 (și până la 31 martie 2025 – n.r.) tarifele reglementate se aprobă (de către ANRE – n.r.) luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează″.

Printr-o modificare legislative din toamna trecută, operatorilor de distribuție a energiei electrice și celui de transport (Transelectrica) li s-a permis să capitalizeze în avans în mod trimestrial, adică să contabilizeze treptat la încasări înainte să le încaseze propriu-zis, sumele reprezentând majorări viitoare de tarife reglementate de distribuție pentru acoperirea creșterii costurilor cu achiziția de energie în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), creștere datorată scumpirii galopante a energiei angro de anul trecut.

FOTO Autoritățile promit - Fără cozi în trafic la pasajul rutier Drajna. Când va fi gata CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile promit - Fără cozi în trafic la pasajul rutier Drajna. Când va fi gata

Înainte de ședința de guvern, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a transmis un comunicat dur, în care a afirmat că proiectul de OUG contravine principiului independenței autorității de reglementare și riscă să stopeze dezvoltarea infrastructurii energetice a României.

″Operatorii de distribuție desfășoară o activitate reglementată. Metodologia de determinare a tarifelor implică obligativitatea asigurării viabilității financiare a societăților de distribuție. Federația ACUE înțelege că Pachetul de măsuri de intervenție, adoptat de Parlamentul României în anul 2022, a avut în vedere respectarea unui principiu agreat la nivelul statelor membre iar măsura înghețării tarifelor de distribuție și transport a avut un caracter temporar, numai pentru perioada aprilie 2022 – aprilie 2023, cu înțelegerea evidentă că, la finalul acestei perioade, se va reveni la reglementările în vigoare, în cazul de față la metodologia ANRE de calcul și de recunoaștere a tarifelor reglementate″, se spune în comunicat.

„Pentru a depăși provocările tranziției energetice și securității aprovizionării, respectarea cadrului de tarifare este o conditie sine qua non pentru asigurarea necesarului de investiții. Preocuparea statului român trebuie să se orienteze spre modele de remunerare și de stimulare eficiente și orientate spre viitor pentru a permite transformarea rețelei și tranziția energetică. Pe sens invers, de această dată, statul român propune soluții care vor duce implicit la blocarea și întârzierea investițiilor în sectorul de distribuție”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

ACUE mai susține că, în contextul crizei energetice, în anul 2022, operatorii de distribuție au depus eforturi consistente pentru a asigura lichiditățile necesare derulării programelor de investiții și mentenanță, pentru optima funcționare a rețelelor, astfel încât calitatea serviciilor prestate clienților să nu aibă de suferit.

Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti- COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată CITEȘTE ȘI Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti- COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată

″Au fost investite aproximativ 2 miliarde lei în distribuția de energie electrică și aproximativ 1 miliard lei în distribuția de gaze naturale, conform datelor centralizate la nivelul Federației ACUE, pentru anul 2022. Operatorii de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au investit, în total, 10,5 miliarde lei în perioada 2018-2021, conform datelor publicate de ANRE. Pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare și a se menține în tendințele de evoluție la nivel european, precum și în line cu legislația națională (ex. “gratuitatea” racordărilor și extinderilor de rețele), operatorii de distribuție au suplimentat deja bugetele de investiții pentru modernizarea și extinderea rețelelor, racordarea clienților noi, integrarea surselor de energie regenerabilă în creștere, adaptarea rețelelor de distribuție la standardele „H2 ready”, integrarea electromobilității, digitalizarea și securizarea sistemelor de distribuție″, mai spun distribuitorii.

Potrivit ACUE, sectorul de distribuție de energie trebuie să beneficieze de un cadru de reglementare coerent și aliniat cu așteptările și cerințele clienților, din ce în ce mai mult interesați și încurajați pentru adoptarea unor soluții energetice eficiente (ex. prosumatori, contorizare inteligentă), nerealizabile în lipsa unor reglementări care să respecte acest obiectiv comun.

″Fără un cadru de reglementare predictibil, transparent și corect, România riscă să se confrunte cu provocări majore ale rețelelor de distribuție de energie″, conchide ACUE.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife distributie energie gaze
distribuitori energie gaze
retele distributie energie gaze scumpire energie gaze