EXCLUSIV Comisia de industrii vrea ca 70% din producția de gaze să fie tranzacționat obligatoriu pe OPCOM, procentul urmând a fi majorat anual până la 100%. OPCOM va rămâne operator monopolist

EXCLUSIV Comisia de industrii vrea ca 70% din producția de gaze să fie tranzacționat obligatoriu pe OPCOM, procentul urmând a fi majorat anual până la 100%. OPCOM va rămâne operator monopolist
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 oct 2017

Comisia de industrii a Camerei Deputaților, condusă de social-democratul Iulian Iancu, refuză să-și modifice raportul de adoptare a Ordonanței de Urgență 64/2016 privind liberalizarea prețului gazelor la producători, insistând să acorde monopolul operării piețelor centralizate OPCOM-ului și să oblige producătorii să tranzacționeze, de la 1 ianuarie 2018, marfa pe aceste piețe, cu o cotă inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”. Interesant este că, pe primul semestru, 70% din consumul de gaze din România a fost tranzacționat pe Bursa Română de Mărfuri și nu pe OPCOM.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Începând cu data de 01.01.2018, toți participanții la piața angro de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, într-un an calendaristic, au obligația să încheie, în acel an calendaristic, contracte pe piețele centralizate angro administrate de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale ”OPCOM” S.A., transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 70%, din cantitatea de gaze naturale pentru care încheie contracte de vânzare - cumpărare, în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător. Cota procentuală prevăzută la alineatul anterior este majorată de Guvern, anual, la propunerea ministerului de resort, care are obligația să monitorizeze evoluția pieței angro de gaze naturale din România, până cel târziu în data de 31 august a fiecărui an calendaristic anterior anului calendaristic pentru care se instituie obligația de tranzacționare pe piața centralizată angro a cantităților minime de gaze naturale.”, se precizează în noul raport elaborat de Comisia de Industrii, care va fi dezbătut marți.

Urmărește-ne și pe Google News

Intenția membrilor comisiei conduse de Iulian Iancu de a ajunge în cele din urmă tot la forma inițială a raportului, de obligare a producătorilor de a-și tranzacționa întreaga producție pe piețele centralizate operate de OPCOM este evidentă din motivarea prezentată pentru introducerea respectivului amendament: “Se instituie o cotă obligatorie de 70% din cantitatea de gaze naturale vândută într-un an calendaristic care trebuie tranzacționată pe piața centralizata angro operată de OPCOM. În funcție de evoluția pieței de gaze naturale Guvernul va majora cota obligatorie până la atingerea cotei de 100%”.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

ANALIZĂ 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 81% din gazele de pe piețele centralizate au fost tranzacționate pe BRM, operatorul pe care Iulian Iancu vrea să-l elimine de pe piață

Raportul Comisiei de Industrii a fost în două rânduri retrimis către comisie spre refacere de către liderii grupurilor parlamentare.

Schimbările pregătite în domeniu au fost anunțate în premieră de Profit.ro, cu mult înainte pe Insider, și au generat critici din partea tuturor instituțiilor. Împotriva instituirii unui monopol al OPCOM pe această piață s-au pronunțat toți actori implicați, de la Comisia Europeană sau Ministerul Economiei la ROPEPCA sau Consiliul Concurenței.

DOCUMENT Comisia Europeană îi recomandă lui Iulian Iancu să-și reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM și-l invită la o discuție CITEȘTE ȘI DOCUMENT Comisia Europeană îi recomandă lui Iulian Iancu să-și reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM și-l invită la o discuție

Ultima oară, pe 27 iunie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților s-a aflat proiectul de lege de adoptare a OUG 64, împreună cu controversatul raport adoptat de Comisia de Industrii în urmă cu o săptămână, care modifica substanțial OUG, însă nu a mai fost discutat, șefii grupurilor parlamentare anunțând că au decis, în unanimitate, retrimiterea la comisii.

Liberalizarea prețului gazelor rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern cel puțin până în toamnă. Raportul Iancu - retrimis la comisie CITEȘTE ȘI Liberalizarea prețului gazelor rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern cel puțin până în toamnă. Raportul Iancu - retrimis la comisie

Raportul mai fusese adoptat o dată, în aceeași formă, pe 17 mai, însă, în urma presiunilor presei, companiilor, Guvernului, dar și ale Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene, care i-a și trimis o scrisoare în acest sens lui Iulian Iancu, comisia a decis să nu mai redacteze raportul și să-l voteze din nou după ce va avea o întâlnire cu oficiali ai CE pe tema elaborării viitoarelor Coduri de Rețea. Interesant este că, pe 17 mai, fuseseră înregistrate 2 voturi împotrivă, cu unul mai mult ca în ședința din iunie, și două abțineri.

Administrațiile locale ar putea concesiona direct serviciul public de distribuție a gazelor naturale

Noul raport, ce urmează a fi discutat marți în ședința comisiei, nu numai că înlătură monopolul OPCOM și obligativitatea tranzacționării întregii producții pe piețele centralizate operate de OPCOM, dar mai adaugă și alte amendamente.

Cel mai important dintre ele vizează transferul de la ministerul energiei la autoritățile autoritățile locale responsabilitatea contractării serviciului de transport și a celui de distribuție.

EXCLUSIV Producătorii de gaze vor fi obligați să comercializeze întreaga producție pe piețele centralizate administrate de un singur operator CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii de gaze vor fi obligați să comercializeze întreaga producție pe piețele centralizate administrate de un singur operator

“Pe raza unităților administrativ teritoriale își exercită prerogativele autoritățile administrației publice locale, prin prisma principiului autonomiei locale. Astfel, în considerarea faptului că autoritățile administrației publice locale au dreptul și capacitatea efectivă de a soluționa și gestiona în numele și în interesul colectivităților locale pe care le reprezintă, «treburile publice», în condițiile legii, este firesc ca acestea să dețină calitatea de autoritate contractantă în încheierea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale. Dispozițiile în cauză conduc la debirocratizarea și simplificarea procedurilor de atribuire prin concesiune a serviciului de distribuție a gazelor naturale”, se motivează în raport.

Astfel, cadrul general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor, precum și conținutul-cadru al caietului de sarcini ar urma să elaborate de autoritatea contractantă (autoritățile locale), în conformitate cu prevederile legii, și “se aprobă prin hotărâre a autorităților administrației publice locale, cu avizul ministerului de resort și ANRE”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
liberalizare
opcom
brm