Barilul de petrol s-a ieftinit luni și a coborât sub pragul de 56 dolari, pe fondul datelor privind creșterea numărului de sonde active în SUA și nerespectarea angajamentelor asumate de OPEC prin acordul de reducere a producției cartelului.
Potrivit unui sondaj Reuters, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a majorat producția cu 50.000 barili pe zi luna trecută, în principal pe fondul creșterii volumelor în Iraq și Libia.
Totodată, numărul sondelor active din SUA a crescut săptămâna trecută pentru prima oară într-o lună, ceea ce indică accelerarea producției de către companii.
CITEȘTE ȘI OMV confirmă parțial anunțul ministrul energiei: decizia investițională în cazul Neptun Deep este așteptată “în cursul anului viitor”În jurul orei 19:20, referința globală Brent se tranzacționa la 55,69 dolari/baril, în scădere cu 1,94% de la 56,79 dolari/baril la închiderea de vineri. Petrolul WTI era cotat la 50,33 dolari/baril, cu 2,59% sub prețul consemnat la finele sesiunii de tranzacționare precedente.
Brentul s-a scumpit cu aproape 20% în trimestrul al treilea, cea mai mare creștere din această perioadă a anului din ultimii 13 ani, în timp ce prețul WTI s-a majorat cu 10,5%, cel mai amplu avans trimestrial începând cu jumătatea anului trecut.
Evoluția a fost determinată de așteptările privind scăderea stocurilor mondiale de petrol, în special în contextul acordului de reducere a producției pe care OPEC, Rusia și alți mari exportatori de petrol l-au încheiat în noiembrie anul trecut, acord prelungit în mai.