Etiopia începe producția de electricitate la marele baraj de pe Nil

Etiopia începe producția de electricitate la marele baraj de pe Nil

Sursă foto: captură YouTube

scris 20 feb 2022

Premierul etiopian Abiy Ahmed a lansat oficial duminică producția de electricitate a Marelui baraj al renașterii, aflat pe Nilul Albastru, proiect controversat de mai multe miliarde de dolari, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Însoțit de numeroși înalți funcționari, Abiy Ahmed a efectuat o vizită la centrala electrică și a apăsat o serie de întrerupătoare pe un ecran electronic pentru a declanșa producția.

Urmărește-ne și pe Google News
Încă un soldat ucrainean ucis și peste 1.500 de încălcări ale armistițiului în estul țării CITEȘTE ȘI Încă un soldat ucrainean ucis și peste 1.500 de încălcări ale armistițiului în estul țării

"Acest mare baraj a fost construit de etiopieni, dar în beneficiul tuturor africanilor, pentru ca toți frații și surorile noastre africane să profite", a afirmat un înalt responsabil care a participat la lansare.

GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam) reprezintă, încă de la lansarea proiectului în 2011, un diferend cu Sudanul și Egiptul, ambele dependente de Nil pentru resursele de apă.

Donald Trump, Donald Jr. și Ivanka, obligați de un judecător să depună mărturie în dosarul civil cu privire la practici fiscale în Trump Organization CITEȘTE ȘI Donald Trump, Donald Jr. și Ivanka, obligați de un judecător să depună mărturie în dosarul civil cu privire la practici fiscale în Trump Organization

Cairo invocă un "drept istoric" asupra fluviului, garantat în baza unui tratat semnat în 1929 între Egipt și Sudan, pe atunci reprezentat de Regatul Unit, în calitate de putere colonială. Egiptul a obținut un drept de veto asupra construcțiilor de proiecte pe fluviu.

În 1959, după un acord cu Khartoum privind împărțirea apei, Egiptul și-a atribuit o cotă de 66% din debitul anual al Nilului, față de 22% pentru Sudan.

Nefiind parte în aceste acorduri, Etiopia nu s-a considerat niciodată obligată de ele și, în 2010, un nou tratat semnat de țările din bazinul Nilului, în pofida opoziției Egiptului și Sudanului, a suprimat dreptul de veto egiptean și a autorizat proiecte de irigații și baraje hidroelectrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
etiopia productie energie
etiopia baraj nil
etiopia hidrocentrala