Electrica vinde filialelor cu 213 mil. lei un sistem de citire automată a contoarelor, suma se va reflecta în facturi

Electrica vinde filialelor cu 213 mil. lei un sistem de citire automată a contoarelor, suma se va reflecta în facturi
scris 29 mar 2016

Electrica SA vrea să vândă filialelor sale de distribuție, cu profit de 5% față de valoarea de inventar, un sistem de citire automată a contoarelor de curent electric, avantajul acestui aranjament fiind, potrivit companiei-mamă, acela că distribuitorii din grupul Electrica își vor putea recupera costurile investiției prin tariful de distribuție practicat în relația cu consumatorii de energie și inclus pe facturile de curent electric ale acestora.

Astfel, pe ordinea de zi a AGA Electrica SA din 26 aprilie figurează "aprobarea vânzării, în cursul anului 2016, către fiecare din filialele de distribuție ale societății (și anume Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Muntenia Nord) a sistemului de citire automată a contoarelor (AMR - Automatic Meter Reading) proprietatea societății, la un preț reprezentând valoarea de inventar, minus suma valorilor deja achitate de către aceste filiale de distribuție ale societății în baza contractelor de prestări servicii pentru folosirea sistemului AMR la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, plus un profit de 5% (...), cu respectarea tuturor dispozițiilor legale aplicabile, inclusiv cele privind aplicarea de către filialele de distribuție a legislației privind achizițiile publice".

Urmărește-ne și pe Google News

La finalul anului trecut, valoarea totală de inventar a sistemelor de citire automată a contoarelor proprietatea Electrica SA aflate în folosința filialelor de distribuție se ridica la 220,12 milioane lei. În baza contractelor de prestări servicii semnate cu compania-mamă, filialele de distribuție achitaseră deja în total 17,53 milioane lei din această sumă, rămânând astfel o diferență, până la valoarea de inventar, de 202,58 milioane lei.

Teraplast a bugetat pentru anul în curs o cifră de afaceri cu 20% mai mare față de 2015 CITEȘTE ȘI Teraplast a bugetat pentru anul în curs o cifră de afaceri cu 20% mai mare față de 2015

Cu tot cu profitul de 5% vizat de Electrica SA, suma totală pe care filialele de distribuție ar urma să o achite companiei-mamă pentru a cumpăra sistemele de citire automată a contoarelor se ridică la 212,71 milioane lei.

Electrica SA a început să implementeze din 2009, pentru filialele sale de distribuție, sisteme de citire automată a contoarelor de consum de energie electrică ale clienților acestora. În prezent, aceste sisteme achiziționează și prelucrează date din peste 44.000 de contoare montate în instalațiile filialelor de distribuție. Electrica SA încasează lunar peste 390.000 de lei de la operatorii de distribuție pentru aceste sisteme de citire automată, în baza unor contracte semnate în 2012.

Toamna trecută, Electrica SA a semnat cu un consorțiu de 3 firme un contract de dezvoltare a sistemului de citire automată a contoarelor, pentru adaptarea acestuia la unele schimbări legislative naționale și europene, unificarea sistemelor AMR la nivelul grupului Electrica, instalarea de drivere pentru contoare noi și instalarea a 4.000 de contoare noi, la solicitarea operatorilor de distribuție din grup.

Foștii fondatori ai NEPI lansează o nouă companie, care țintește investiții de 500 mil. euro în imobiliare în Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Foștii fondatori ai NEPI lansează o nouă companie, care țintește investiții de 500 mil. euro în imobiliare în Europa Centrală și de Est

Valoarea contractului a fost de 32,48 milioane lei, din care, până la finalul anului trecut, fuseseră prestate servicii, lucrări și livrări reprezentând circa două treimi din sumă, rămânând de executat un rest în valoare de 10,95 milioane lei.

Consiliul de Administrație al Electrica SA nu a inclus această investiție în planul de investiții al companiei pe 2016, solicitând clarificări suplimentare, astfel încât acționarii companiei trebuie să aprobe în AGA din 26 aprilie suplimentarea bugetului de investiții pe anul acesta cu suma menționată mai sus, de 10,95 milioane lei, pentru continuarea proiectului sistemului automat de citire a contoarelor.

"Avantajul soluției propuse, de continuare a proiectului la nivelul Electrica SA și de vânzare către filialele de distribuție a componentelor, îl reprezintă posibilitatea remunerării costurilor investiționale, prin tariful de distribuție reglementat de ANRE", arată conducerea executivă a Electrica SA. Distribuitorii n-ar fi putut să ceară ANRE recunoașterea în tarife a costurilor sistemelor automate de citire a contoarelor dacă s-ar fi menținut situația actuală, în care sistemele sunt în proprietatea companiei-mamă, iar filialele de distribuție plătesc Electrica SA o sumă lunară pentru utilizarea acestor sisteme. 

Păunescu, BNR: Sunt peste 10.000 de litigii cu băncile și IFN pe rolul instanțelor CITEȘTE ȘI Păunescu, BNR: Sunt peste 10.000 de litigii cu băncile și IFN pe rolul instanțelor

Pe de altă parte, managementul Electrica SA atrage atenția că întreruperea investiției până la aprobarea finanțării în AGA prezintă riscuri reputaționale și legale.

"Electrica a notificat furnizorul cu privire la necesitatea de a suspenda contractul semnat în 2015, până la obținerea finanțării necesare. Contractul poate fi suspendat sau întrerupt numai cu acordul părților. Menționăm că, în noiembrie 2015, Electrica, în conformitate cu prevederile contractului, a agreat solicitarea furnizorului de gajare a încasărilor din contractul cu Electrica, în favoarea unei bănci. În aceste condiții, acceptul furnizorului pentru suspendarea acestui contract pentru o lungă perioadă de timp este improbabilă. De asemenea, un conflict comercial cu această asociere, care include și o firmă elvețiană, poate deteriora imaginea Electrica, având efecte incontrolabile", precizează conducerea companiei.

Cele 3 filiale de distribuție ale Electrica SA au obținut, în 2015, profituri nete cumulate în sumă totală de 464,5 milioane lei. Electrica SA deține participații de câte 78% din capitalul fiecăruia dintre cei 3 distribuitori de energie, restul fiind în posesia Fondului Proprietatea. 

Negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare de câte 22% din acțiuni deținute de FP la filialele de distribuție Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud, precum și la Electrica Furnizare, au eșuat din nou, cele două părți neînțelegându-se în continuare la preț. Electrica (EL) spune că oferta sa a fost de 790 milioane lei, în timp pretențiile Fondului Proprietatea se ridicau la 875 milioane lei, însă Franklin Templeton, compania care are în administrare FP afirmă că ar fi acceptat o ofertă în cash de 769 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
electrica sa
facturi curent electric
factura energie electrica
tarif de distributie energie electrica
scumpire energie electrica
distribuitori energie electrica