Sub 1% din cererea de gaze a populației vine de la clienți casnici care au ales piața liberă

Sub 1% din cererea de gaze a populației vine de la clienți casnici care au ales piața liberă
scris 28 mar 2016

Cererea de gaze a consumatorilor casnici care au ales să renunțe la tariful reglementat și să negocieze prețul de livrare cu furnizorii de gaze naturale în condiții de piață liberă are o pondere de sub 1% din totalul cererii de gaze a populației pentru luna aprilie, potrivit estimărilor Transgaz, publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit sursei citate, pentru luna aprilie, estimarea cererii totale de gaze naturale a populației, în care intră și cererea CET-urilor care produc energie termică destinată populației, este de circa 3,2 milioane MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Cererea clienților casnici eligibili, respectiv care au renunțat la tariful reglementat și au ales să negocieze prețul de livrare cu furnizorii de gaze naturale în condiții de piață liberă, eventual schimbându-și furnizorul, este estimată la numai 22.294 MWh, ceea ce reprezintă doar circa 0,7% din totalul cererii de gaze a populației pentru luna viitoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operatorii telecom: Dacă sunt amplasate corect, antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației CITEȘTE ȘI Operatorii telecom: Dacă sunt amplasate corect, antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației

Astfel, din totalul cererii populației, estimat la 3,2 milioane MWh, clienții casnici reglementați au o pondere de peste 76% (2,44 milioane MWh), producătorii de energie termică pentru populație una de peste 23% (736.689 MWh), restul reprezentând estimarea cererii consumatorilor casnici care au ales piața liberă.

Transgaz mai estimează că, în aprilie, România nu va importa deloc gaze naturale de la gigantul rus de stat Gazprom, cererea urmând să fie acoperită în proporție de 100% din surse interne, respectiv producție locală și cantități de gaze extrase din depozitele subterane de înmagazinare.

Cele mai recente date ale ANRE arată că, în decembrie 2015, consumul de gaze naturale al României a fost asigurat în proporție de 92,41% din surse interne, importul având o pondere de 7,59%. Comparativ cu situația din urmă cu un an, din decembrie 2014, prețul mediu ponderat al gazelor din import a scăzut cu peste 40% în ultima lună a anului trecut, de la 392 la 232 dolari/mia de metri cubi.

Ministrul Comunicațiilor: Guvernul lucrează la o soluție pentru controlul vânzării cartelelor telefonice preplătite CITEȘTE ȘI Ministrul Comunicațiilor: Guvernul lucrează la o soluție pentru controlul vânzării cartelelor telefonice preplătite

De la 1 ianuarie 2015, piața românească a gazelor naturale a fost 100% liberalizată pentru 170.000 de consumatori noncasnici, fiind eliminate cu totul tarifele reglementate. Între noiembrie 2014 și ianuarie 2015, 11,7% din acești consumatori și-au schimbat furnizorul de gaze, iar 30% și-au renegociat contractele.

La începutul lunii, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că instituția va propune FMI o liberalizare timpurie a pieței gazelor pentru consumatorii casnici, având în vedere că prețurile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult.

"Vom analiza, împreună cu FMI și Banca Mondială, stadiul liberalizării pieței gazelor și vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că prețul gazelor pentru consumatorii casnici de pe piețele internaționale și de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi", a spus Havrileț.

Curtea de Conturi: Oil Terminal a omis să plătească \ CITEȘTE ȘI Curtea de Conturi: Oil Terminal a omis să plătească "taxă de stâlp" și impozit local pe 570 de clădiri

În toamna anului trecut, președintele ANRE estima o scădere a prețului de producție a gazelor naturale cu 10% până la 1 iulie 2016. Totodată, calendarul de liberalizare prevede o creștere cu 6 lei pe MWh pentru prețul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.

În prezent, prețul de achiziție a gazelor naturale din producție internă pentru consumatorii casnici și pentru termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici este de 60 de lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
liberalizare gaze naturale
tarif reglementat gaze naturale
gaze naturale consumatori casnici
anre
transgaz
liberalizare piata gaze naturale
schimbare furnizor gaze naturale