ELCEN s-ar putea alimenta cu gaze direct din conductele Transgaz, economisind banii plătiți Distrigaz pentru distribuție. Acum, opțiunea este interzisă de lege

ELCEN s-ar putea alimenta cu gaze direct din conductele Transgaz, economisind banii plătiți Distrigaz pentru distribuție. Acum, opțiunea este interzisă de lege
scris 28 sep 2017

Producătorul de energie Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, ar putea căpăta posibilitatea legală de a se alimenta cu gaze naturale prin racordare directă la sistemul național de transport al operatorului de profil Trangaz și de a economisi în acest fel banii pe care îi plătește în prezent operatorului rețelei de distribuție a gazelor din Capitală, Distrigaz Sud Rețele, companie controlată de subsidiara locală a grupului francez Engie.

În prezent, această opțiune este interzisă de legislația în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest fel, ELCEN, aflată în insolvență, ar achita doar serviciul de transport prestat de Transgaz, eliminând din schemă intermediarul Distrigaz. În momentul de față, producătorul de energie termică plătește și tariful de transport către Transgaz, și pe cel de distribuție către Distrigaz Sud Rețele.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legea energiei electrice și gazelor naturale 123/2012 prevede că racordarea directă la sistemul național de transport este permisă doar clienților industriali noi. Aceștia sunt definiți ca acei clienți care se racordează pentru prima oară la un sistem de transport sau de distribuție.

Doina Gradea, validată în unanimitate în comisiile de cultură pentru postul de director general interimar al SRTV CITEȘTE ȘI Doina Gradea, validată în unanimitate în comisiile de cultură pentru postul de director general interimar al SRTV

"(...) nu se consideră clienți industriali noi acei clienți care sunt succesorii în drepturi - universali, cu titlu universal și/sau cu titlu particular - ai unor clienți finali care au sau care au avut o instalație de racordare la un sistem de distribuție ori de transport al gazelor naturale (...)", stipulează legea.

În aceste condiții, ELCEN nu se califică pentru statutul de client nou și nu poate renunța la contractul de distribuție cu Distrigaz pentru a se branșa direct la conductele magistrale ale Transgaz, fiind succesoare în drepturi și obligații a gigantului național Termoelectrica, din care s-a desprins în 2002.

Distrigaz Sud Rețele este unul dintre cei mai mari creditori ai ELCEN, aflată în insolvență din toamna anului trecut, cu creanțe totale asupra principalului producător de energie termică al Capitalei în valoare de aproape 234 milioane lei la finalul lui 2016.

Deputații din Comisia de Industrii a Camerei intenționează însă să modifice această prevedere legală, pentru a permite ELCEN să se alimenteze cu gaze direct de la Transgaz, potrivit surselor Profit.ro. Astfel, se are în vedere abrogarea articolului care permite doar clienților industriali noi branșarea la sistemul național de transport al gazelor. Motivarea abrogării este că, în forma actuală a legii, "sunt discriminați clienții industriali existenți" și că, prin modificarea legislativă propusă, "se rezolvă și situațiile de genul ELCEN".

Artmark lansează licitații pentru vânzarea de timbre istorice. Timbru \ CITEȘTE ȘI Artmark lansează licitații pentru vânzarea de timbre istorice. Timbru "Cap de Bour", cu preț de pornire de la 5.500 de euro, într-o licitație online la Artmark

Modificarea ar urma să fie introdusă în raportul de specialitate al Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 64/2016, adoptată anul trecut de Guvernul Cioloș și prin care a fost liberalizat parțial prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici.

De altfel, Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București prevede că trei din cele patru termocentrale ale ELCEN – CET Sud, CET Vest și CET Progresu - ar urma să se alimenteze cu gaze naturale prin racordare directă la sistemul național de tranport al Trangaz. În documentul citat se precizează că această mișcare este preconizată pentru perioada 2019-2021, respectiv după eventuala preluare a ELCEN de către RADET.

Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care va dori să se branșeze direct la conductele magistrale, iar Transgaz și ANRE vor decide că proiectul are justificare economică pentru operatorul de transport, ELCEN ar putea fi nevoită să suporte o cotă-parte din costurile investiționale ale acestuia cu asigurarea accesului producătorului de energie termică la sistemul național de transport al gazelor.

Fostul director general al Loteriei Române, Gheorghe Benea, și șeful Serviciului Achiziții în cadrul companiei, trimiși în judecată pentru luare de mită CITEȘTE ȘI Fostul director general al Loteriei Române, Gheorghe Benea, și șeful Serviciului Achiziții în cadrul companiei, trimiși în judecată pentru luare de mită

În plus, în septembrie anul trecut, președintele PSD, Liviu Dragnea, promitea, într-un interviu acordat DC News, că un viitor Guvern PSD va lua măsurile necesare pentru ca ELCEN să se branșeze direct la conductele Transgaz. ELCEN este controlată de Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni.

"Guvernul (tehnocrat, condus de Dacian Cioloș – n.r.) are la îndemână un instrument foarte simplu, deloc costisitor, dar pe care nu o să-l facă foarte repede. O să îl facem noi. De exemplu, gazul este produs de Romgaz, ia gazul din subsolul României, îl duce în conductele magistrale ale Transgaz. Este un preț la care se adaugă prețul de transport al Transgaz, la care se adaugă costurile generate de Distrigaz, după care vine ELCEN și ajunge la fiecare om. Distrigaz câștigă bani cât câștigă și producătorul. Am înțeles că este o conductă de la Distrigaz la ELCEN de un kilometru. De ce nu se poate <înțepa< direct în rețeaua Transgaz? Este o cerere pe care nu au cum să o refuze. În acel moment, prețul pe gigacalorie în București scade.Scoatem practic un intermediar. Noi vom elimina orice cost în plus pentru români", spunea Liviu Dragnea.

Dragnea făcea aceste declarații în contextul în care, în prima parte a lunii septembrie 2016, Distrigaz Sud Rețele a pus poprire pe conturile ELCEN pentru o datorie de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plata serviciilor de distribuție a gazelor naturale. Ulterior, poprirea a fost ridicată, după încheierea unei convenții de eșalonare a datoriei. Distrigaz Sud Rețele este controlată de Engie România, la care Ministerul Energiei deține 37% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
distrigaz
distrigaz sud retele
engie
pmb
cgmb
legea energiei
pret gaze naturale
tarif distributie gaze naturale