DOCUMENT Succesul stingerii de datorii de peste 1 miliard de lei ale producătorului de căldură al Capitalei a dus și la un litigiu în instanță

DOCUMENT Succesul stingerii de datorii de peste 1 miliard de lei ale producătorului de căldură al Capitalei a dus și la un litigiu în instanță
scris 20 ian 2021

Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, controlat de Ministerul Energiei și aflat încă în insolvență, a demarat la tribunal un litigiu cu propriul său administrator judiciar, Sierra Quadrant, obiectul neînțelegerii, cu miză de milioane de lei, fiind baza de calcul al onorariului de succes cuvenit administratorului pentru stingerea de creanțe de peste 1 miliard de lei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, ELCEN a finalizat luna trecută procesul de stingere a tuturor datoriilor sale față de stat și a celor garantate față de bănci, în cuantum total de circa 1,011 miliarde lei, din care suma de aproape 505 milioane lei a reprezentat debit principal, iar restul - accesorii. Aceste datorii au fost stinse, prin diverse modalități, în perioada august-decembrie 2020.   

Urmărește-ne și pe Google News

Onorariul variabil de succes al administratorului judiciar, aprobat de creditori în urmă cu 3 ani, este de 2,75% din sumele reprezentând debit principal distribuite de ELCEN creditorilor. Raportându-se la suma de 505 milioane lei, Sierra Quandrant a calculat că i se cuvine un onorariu de succes de 13,88 milioane lei, fără TVA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Startup-ul românesc Elrond depășește evaluarea de 600 milioane dolari și se pregătește pentru extinderea pe piața americană. Ținta - să devină al doilea unicorn românesc, după UiPath CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc Elrond depășește evaluarea de 600 milioane dolari și se pregătește pentru extinderea pe piața americană. Ținta - să devină al doilea unicorn românesc, după UiPath

Numai că ELCEN susține că mai mult de jumătate din debitul principal de 505 milioane lei menționat mai sus, respectiv suma de 260,22 milioane lei, ar fi fost stins prin proceduri de compensare derulate cu ANAF și nu reprezintă, deci, distribuiri efective de sume către acest creditor. În consecință, compania consideră că suma de 260,22 milioane lei (din totalul de 505 milioane lei) nu ar trebui inclusă în baza de calcul a onorariului de 2,75% cuvenit administratorului judiciar și că procentul ar trebui aplicat doar la diferența de 244,72 milioane lei.

"Rugăm instanța de judecată să facă diferența între modurile de stingere a obligațiilor (...) și să constate că pentru sumele stinse prin compensare (sau alte moduri de stingere a obligațiilor) nu se aplică onorariul de succes al administratorului judiciar (2,75% din sumele distribuite), demersurile privind compensarea acestor creanțe fiind inițiate de către debitoarea ELCEN prin structurile executive din conducerea acesteia, iar rezultatul compensării nefiind unul provenit din acțiunile intrinseci ale administratorului judiciar, pentru care acesta să fie recompensat cu un onorariu de succes, calculat excesiv în opinia noastră", se arată în întâmpinarea depusă la tribunal de ELCEN, analizată de Profit.ro.

Producătorul de energie solicită astfel instanței de judecată recalcularea onorariului de succes al Sierra Quadrant, astfel încât procentul de 2,75% să se aplice doar la suma care, potrivit ELCEN, a fost efectiv distribuită către ANAF, de 244,72 milioane lei. În acest fel, onorariul administratorului judiciar ar fi de doar 6,729 milioane lei și nu de 13,886 milioane lei, adică cu peste 7 milioane lei mai mic

Guvernul olandez a demisionat, ilegalități administrative la ajutoare pentru familiile cu copii CITEȘTE ȘI Guvernul olandez a demisionat, ilegalități administrative la ajutoare pentru familiile cu copii

Datoriile bugetare stinse de 260,22 milioane lei, asupra cărora ELCEN consideră că nu trebuie aplicat onorariul de succes de 2,75%, erau compuse din două creanțe ANAF, de 213,43 și 46,79 milioane lei. Ambele au fost stinse prin compensare cu sume egale despre care se stabilise că Fiscul le datorează companiei, fie ca impozit pe profit plătit în plus, fie în urma recalculării bazelor de impozitare. 

Pentru stingerea datoriilor sale față de ANAF, ELCEN a beneficiat atât de ștergerea penalităților la restanțele acumulate, în baza OUG nr. 69/2020, cât și de mecanismul swap prevăzut de ultima rectificare bugetară de anul trecut, prin care o datorie la Fisc de circa 303 milioane lei a producătorului de energie termică a fost compensată "în cascadă" cu bani pe care Primăria Capitalei îi avea de primit de la bugetul de stat pentru a îi plăti ca subvenție operatorului de termoficare Termoenergetica, care la rândul său avea facturi restante de achitat la ELCEN.

După stingerea de datorii garantate și bugetare de 1,011 miliarde lei, ELCEN mai are de achitat creanțe chirografare de circa 800 milioane lei, din care cam 600 milioane lei reprezintă sume scadente.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat foarte recent că PMB vrea să cumpere ELCEN. După cum a relatat Profit.ro, PMB a depus oficial declarație fermă de intenție de preluare a business-ului ELCEN în termenul prevăzut de planul de reorganizare al companiei, respectiv până pe 14 ianuarie. Și Romgaz, controlată de Ministerul Energiei, analiza încă din vara trecută posibilitatea de a prelua ELCEN, însă atrăgea atenția de pe-atunci că termenul prevăzut de planul de reorganizare pentru depunerea unei declarații ferme de intenție în acest sens este prea scurt și că sunt multe obstacole și necunoscute juridice în calea acestui demers.

DOCUMENT Succesul stingerii de datorii de peste 1 miliard de lei ale producătorului de căldură al Capitalei a dus și la un litigiu în instanță
Extras din întâmpinarea ELCEN

Extras din întâmpinarea ELCEN

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
insolventa elcen
datorii elcen
nicusor dan elcen
creante elcen
datorii bugetare elcen