Ce nu i-a "mirosit bine" Comisiei Europene în acordul nuclear România-SUA

Ce nu i-a "mirosit bine" Comisiei Europene în acordul nuclear România-SUA
scris 15 ian 2021

Comisia Europeană, care a avizat în toamna anului trecut proiectul de Acord România-SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la centrala Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, a transmis Guvernului de la București că recomandarea sa este ca, în caz de conflict între dispozițiile Acordului și cele ale Tratatului european Euratom, acestea din urmă să prevaleze și că mai este de lămurit compatibilitatea cu normele UE a unor prevederi din înțelegerea cu americanii referitoare la achizițiile publice care vor fi efectuate pentru extinderea și retehnologizarea Cernavodă.

"În urma evaluării proiectului de Acord, COM/DG Energy a informat partea română, în data de 19.11.2020, că acesta nu încalcă prevederile Tratatului EURATOM și că nu se opune încheierii acestui acord. Cu toate acestea, COM/ DG Energy a formulat unele recomandări cu privire la următoarele aspecte: - în caz de conflict între dispozițiile acordului și dispozițiile Tratatului Euratom, acestea din urmă vor prevala; - în vederea analizării compatibilității proiectului de acord cu dispozițiile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în special principiile nediscriminării, tratamentului egal și transparenței aplicabile procesului de licitație etc, DG Energy recomandă părții române să consulte și celelalte  servicii relevante ale COM pe problematica TFUE, în special cu DG GROW, responsabil cu normele privind achizițiile publice", se arată într-un document guvernamental analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, în data de 27 noiembrie 2020 a fost aprobat Memorandumul prin care ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri a fost mandatat să semneze, în numele României, Acordul cu americanii, acest document fiind semnat de către partea română la 9 decembrie 2020.

Guvernul verifică sporurile bugetarilor. Cîțu: Să vedem care dintre ele se justifică sau nu CITEȘTE ȘI Guvernul verifică sporurile bugetarilor. Cîțu: Să vedem care dintre ele se justifică sau nu

"În data de 8 decembrie 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care a confirmat că dispozițiile Tratatului EURATOM vor prevala în caz de conflict între dispozițiile acordului și dispozițiile Tratatului Euratom, precizând, totodată, că autoritățile române vor consulta și celelalte servicii de specialitate ale COM în vederea stabilirii compatibilității acestui acord cu dispozițiile TFUE. În scopul stabilirii compatibilității acestui acord cu dispozițiile TFUE și identificării modalităților optime de punere în aplicare a Acordului, de o manieră compatibilă cu dispozițiile TFUE, în perioada următoare, vor continua discuțiile cu serviciile Comisiei Europene. Pentru pregătirea acestor discuții și în vederea implementării prevederilor Acordului în conformitate cu legislația națională și cea europeană, Ministerul Energiei va colabora cu ministerele relevante precum și cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Consiliul Concurenței pentru fundamentarea  și susținerea intereselor României în vederea realizării cu succes a investițiilor în domeniul nuclear civil", se mai menționează în document.

Este de presupus că nelămuririle Comisiei Europene cu privire la compatibilitatea Acordului nuclear România-SUA cu legislația europeană a achizițiilor publice se leagă și de declarațiile publice ale oficialilor implicați în pregătirea acestuia, conform cărora s-a stabilit deja ce companie americană va coordona proiectele de extindere și retehnologizare a centralei nucleare Cernavodă și din ce alte țări vor proveni firmele care vor contribui la implementarea acestora.

De asemenea, este posibil ca și promisa implicare ca finanțator, cu miliarde de dolari, a Ex-Im Bank US, instituție de stat a SUA ce are ca scop sprijinirea expansiunii în străinătate a companiilor americane, să fi ridicat semne de întrebare la Bruxelles cu privire la șansele reale pe care firmele din UE le-ar avea în a-și adjudeca contracte la Cernavodă și la transparența și echitabilitatea în general a procedurilor de achiziție publică care vor fi organizate în aplicarea Acordului nuclear cu SUA.

INFOGRAFIC Nou record de creșteri în eCommerce. Ziua Z CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Nou record de creșteri în eCommerce. Ziua Z

Astfel, fostul ambasador SUA la București Adrian Zuckerman a declarat anul trecut, cu ocazia parafării proiectului de acord, că extinderea și retehnologizarea Cernavodă va fi coordonată de către compania americană Aecom, un gigant multinațional al infrastructurii, ingineriei, proiectării și construcțiilor cu o istorie de peste 100 de ani, 86.000 de angajați în întreaga lume, venituri anuale de mai mult de 20 de miliarde de dolari și experiență de peste 60 de ani în energetica nucleară, contribuind la construirea a aproape 50 de centrale de profil.

Atât ambasadorul, cât și ministrul Economiei Virgil Popescu au mai spus că proiectele Cernavodă vor fi implementate de un consorțiu de firme din SUA, România, Canada și Franța. De altfel, tot în toamna anului 2020, Guvernul României și cel al Franței au semnat o declarație de intenție privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul nuclear civil, care vizează construcția reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, iar Nuclearelectrica a încheiat un acord în același scop cu "omoloaga" sa franceză Orano, fosta Areva.

Guvernul a pregătit un proiect de Hotărâre de aprobare a Acordului. Acesta, al cărui text nu a fost făcut public, va rămâne în vigoare o perioadă de 30 de ani și va fi extins automat cu perioade succesive de cinci ani, dacă una dintre părți nu solicită altfel. Fiecare parte poate înceta acest Acord prin notificare scrisă transmisă celeilalte părți cu cel puțin cu un an înainte.

Același document guvernamental menționează că Acordul cu americanii "prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare". Foarte recent, Nuclearelectrica a anunțat că a primit finanțare nerambursabilă de la o instituție a statului american pentru a efectua cercetările necesare în vederea luării deciziei de a cumpăra și implementa tehnologie modulară nucleară din SUA, cel mai probabil de la compania NuScale, cu care are semnat și un Memorandum de înțelegere și cooperare.

viewscnt
Afla mai multe despre
acord nuclear romania-sua; extindere retehnologizare centrala cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda