DOCUMENT Companii din Pakistan, Germania și Luxemburg au depus oferte pentru trei uzine Oltchim care nu fac parte din tranzacția cu Chimcomplex

DOCUMENT Companii din Pakistan, Germania și Luxemburg au depus oferte pentru trei uzine Oltchim care nu fac parte din tranzacția cu Chimcomplex
scris 7 sep 2018

Două companii din Pakistan, una din Germania și una din Luxemburg au depus oferte indicative neangajante pentru preluarea a trei active ale combinatului chimic Oltchim, care nu sunt incluse în tranzacția deja încheiată cu Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza, și urmează să înceapă procedurile de due dilligence, deadline-ul de transmitere a ofertelor finale fiind sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Activele vizate de potențialii cumpărători sunt uzina PVC II din Râmnicu Vâlcea, uzina petrochimică Bradu și uzina de anhidridă ftalică din Râmnicu Vâlcea, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În total, un număr de 9 investitori s-au arătat interesați de aceste active de la scoaterea lor pentru a doua oară la vânzare, în iunie, însă numai 4 au depus oferte indicative până la termenul final din 31 iulie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CNA propune: Fără înmormântări transmise live CITEȘTE ȘI CNA propune: Fără înmormântări transmise live

Aceștia sunt Nimir Chemicals și Mata Chemicals din Pakistan, Aiotec din Germania și Vynova Holding din Luxemburg, parte a International Chemical Investors Group. Germanii de la Aiotec au licitat și anul trecut pentru uzinele PVC II și Bradu, însă oferta lor a fost respinsă ca nesatisfăcătoare.

Interes au mai exprimat și BNS Group din India și International Process Plants din SUA, ambele participante, fără succes, și la licitația de anul trecut, precum și americanii de la Phoenix Equipment Corporation, ucrainenii de la Lizinvest și încă o companie indiană, Ravi Vinyls.

În iunie, la scoaterea la vânzare a celor trei active Oltchim, Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorilor judiciari ai companiei, declara pentru News.ro că nu există un preț de pornire al licitației, ci doar raportul de evaluare a celor trei uzine. "Așteptăm oferte, sperăm să obținem prețuri care să mulțumească creditorii”, a spus atunci Piperea.

DOCUMENT Companii din Pakistan, Germania și Luxemburg au depus oferte pentru trei uzine Oltchim care nu fac parte din tranzacția cu Chimcomplex
CONFIRMARE Au fost avizate noile condiții pentru deținerea și utilizarea armelor de foc, inclusiv pentru arme neletale și colecționari. Reguli noi și pentru străinii care vin la vânătoare în România cu armele proprii CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Au fost avizate noile condiții pentru deținerea și utilizarea armelor de foc, inclusiv pentru arme neletale și colecționari. Reguli noi și pentru străinii care vin la vânătoare în România cu armele proprii

Anul trecut, cele trei active erau evaluate la o valoare de piață totală de aproape 130 milioane euro, cea mai mare fiind cea atribuită uzinei Bradu (76,57 milioane euro), urmată de uzina PVC II (43,37 milioane euro) și de cea de anhidridă ftalică (9,55 milioane euro).

Cât privește tranzacția principală deja încheiată, cea cu Chimcomplex, contractul este în derulare, fiind îndeplinite deja 2 dintre cele 4 condiții suspensive pentru finalizarea ei, respectiv sentința de confirmare a modificării planului de reorganizare a Oltchim a rămas definitivă și irevocabilă, iar contestația împotriva aprobării de către creditori a contractului cu Chimcomplex a fost respinsă.

"Mai sunt de îndeplinit 2 condiții suspensive, respectiv avizul favorabil al Consiliului Concurenței, precum și avizul favorabil al CSAT. Notificarea către Consiliul Concurenței a fost depusă de către cumpărător în data de 24 august", se precizează în documentul citat.

EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilor

Potrivit contractului de perfectare a tranzacției, Chimcomplex trebuie să plătească 127 milioane euro pe activele pe care le va prelua de la Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

În iunie, Oltchim a finalizat tranzacția de vânzare a activului Divizia Materiale de Construcții Ramplast, și a încasat prețul convenit, de 12,11 milioane lei plus TVA, de la cumpărătorul Dynamic Selling Group.

Oltchim și-a triplat profitul net în primul semestru din 2018, la 83 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 20%, la 577,21 milioane lei, în proporție de 80% asigurată de exporturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
privatizare oltchim
vanzare active oltchim
uzina bradu
platforma bradu