Romgaz, direcții strategice: eoliene, gaz comprimat, o nouă centrală electrică, Caragele și Marea Neagră

Romgaz, direcții strategice: eoliene, gaz comprimat, o nouă centrală electrică, Caragele și Marea Neagră
scris 5 sep 2018

Producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, se concentrează pe cât mai multe și mai eficiente investiții, în condiții de profitabilitate maximă, a declarat, la Mediaș, directorul general al companiei, Adrian Volintiru.

“Strategia societății vizează asigurarea unei profitabilități sustenabile, crescută. Ne interesează prezentul, dar și viitorul. Personal, cred că trebuie să avem un echilibru între realizarea investițiilor și menținerea profiturilor”, precizează Volintiru.

Urmărește-ne și pe Google News

El a susținut necesitatea unei regândiri a organizării business-ului, în sensul eficientizării, dar a precizat că acest lucru nu aduce cu sine o restructurare a angajaților: “În niciun caz o restructurare de business nu aduce de la sine o restructurare de personal, compania este foarte bine dimensionată pentru necesarul ei de operare”, a spus Volintiru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Directorul economic al societății, Andrei Bobar, a arătat că peste 80% din veniturile Romgaz provin din explorare și producție.

Facebook și Twitter se apără în Congresul american în cazul acțiunilor externe ce influențează politica CITEȘTE ȘI Facebook și Twitter se apără în Congresul american în cazul acțiunilor externe ce influențează politica

“Avem un grad ridicat de risc, trebuie să efectuăm investiții în sonde de explorare, în prospecțiuni seismice etc. În aceste condiții, rezultatele financiare sustenabile nu pot fi posibile fără un volum semnificativ de cheltuieli de capital, de investiții pe termen lung. În aprilie 2018, AGA a aprobat anumite direcții strategice pe care Romgaz trebuie să meargă: investiții în eoliene, în gaz natural comprimat, investiție într-o nouă centrală electrică. Estimarea este că vom avea un plan de investiții semnificativ pe viitor. Pe 2018, avem 1,5 miliard de lei investiții pe tot grupul Romgaz. Romgaz a distribuit în anii trecuți procente considerabile din profitul înregistrat și cu toate acestea media resurselor disponibile în trezorerie s-a ridicat la peste 2 miliarde de lei. Astfel, Romgaz generează flux suficient pentru dezvoltarea de noi proiecte”, a arătat Andrei Bobar.

De asemenea, potrivit lui Gheorghe Rotar, director general adjunct pentru explorare și producție al Romgaz, producătorul național de gaze naturale a reușit să depășească dificultățile din 2016, iar producția a revenit la nivelul celei din 2015.

“Asta arată că avem în vedere ambele motoare de dezvoltare a companiei: potențialul zăcămintelor, dar și piața, care începând cu aprilie 2017 este total liberalizată la producători. Referitor la operațiunile offshore, acordul petrolier la perimetrul Trident este semnat mult mai târziu față de celelalte perimetre. Este nevoie de mai mult timp pentru a lua decizia de investiție în exploatare. Probabil că la sfârșitul lui 2018 sau în prima jumătate a lui 2019 vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare. În funcție de rezultate și de procesarea informațiilor vom lua în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente, ce urmează a fi transformate în rezerve”, a explicat Rotar.

Klaus Iohannis o cheamă pe Viorica Dăncilă la consultări, joi, la Cotroceni, pe tema rectificării bugetare CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis o cheamă pe Viorica Dăncilă la consultări, joi, la Cotroceni, pe tema rectificării bugetare

Cu privire la dezvoltarea exploatărilor onshore, Rotar a declarat că perimetrul din județul Buzău este un zăcământ comercial, care a produs până în prezent aproape 700 milioane mc.

"La sfârșitul lui 2018, anticipăm triplarea producției zilnice, la peste 1,5 milioane mc pe zi. Dar descoperirea anunțată nu face parte din zăcământul comercial Caragele, este mult mai adâncă, cu peste 1.000 m,  nu a intrat încă în  exploatare. În trimestrul 4 din 2018 și în 2019 vom fora circa 6-8 sonde de evaluare a potențialului acestei descoperiri. Poate vom intra în exploatare în 2020 sau 2021”, susține Rotar.

Anul trecut, Romgaz a descoperit zăcământul de gaze naturale Caragele, din judetul Buzău. După primele estimări, acesta conține între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaze și este cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
caragele
trident
gaze naturale
eoliene
gaz natural comprimat
productie gaze
productie energie
gaze naturale marea neagra