Firma Borzești Power, controlată de fondatorii Electrocentrale Borzești (anterior Infinite Gas Development SRL), care a cumpărat anul trecut istorica termocentrală omonimă de la fostul gigant de stat falimentar Termoelectrica și se pregătește să demareze retehnologizarea grupului 7 al acesteia, are în plan construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 48,8 MW pe amplasamentul termocentralei, potrivit documentelor companiei.
Borzești Power este deținută de către Bogdan Marinescu și Ion Berciu. Cei doi sunt și fondatorii Electrocentrale Borzești, unde și-au păstrat participații de câte 10% din capital, după ce controlul asupra firmei a fost preluat de către RNV Infrastructure SRL, parte a grupului de companii cu profil energetic Renovatio.
Director general al Borzești Power este Dorin Octavian Drăgoi, fostul director general al sucursalei Borzești a fostei Termoelectrica și responsabil și cu proiectul retehnologizării grupului 7 al CET Borzești.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia dezvăluie noile Sandero și LoganParcul fotovoltaic al Borzești Power va fi amplasat pe un teren cu suprafață totală de 78 de hectare situat în Onești și comuna învecinată Gura Văii, teren care aparține Electrocentrale Borzești și a făcut parte din patrimoniul CET Borzești.
Instalația de producție de energie solară va avea o putere instalată de 48,8 MW și una nominală de 51,77 MW. Valoarea investiției este estimată la 30 milioane euro, iar termenul de finalizare a acesteia este 1 august 2021.
Centrala va fi compusă din aproape 140.000 de panouri cu celule fotovoltaice din siliciu monocristalin în tehnologie half-cut produse de gigantul chinez de profil Trina Solar.
CITEȘTE ȘI Vacanțele pe litoral se ieftinesc cu 10-20% anul viitorFoarte recent, Electrocentrale Borzești a obținut acordul de mediu pentru proiectul transformării actualului grup 7 al CET Borzești într-o unitate nouă de producție de energie electrică pe gaze în ciclu combinat, de 189 MW, care ar putea fi dată în funcțiune la jumătatea anului viitor, potrivit planurilor dezvoltatorului. Investiția este estimată la circa 70 milioane euro.
Istorica termocentrală Borzești a fost cumpărată de la falimentara Termoelectrica în decembrie anul trecut contra sumei de aproape 30 milioane lei, cu tot cu TVA.
CET Borzești, dată în funcțiune la finalul anilor ’60, nu mai producea de ani buni. Potrivit datelor Transelectrica, pe parcursul întregului an 2019, grupul TA7 de 210 MW pe gaze și păcură al CET Borzești a fost oprit în mod planificat, explicațiile fiind "lipsă combustibil, lipsă derogare de la funcționarea fără aviz de mediu, lipsă licență de exploatare comercială". ANRE și-a pus de mai multe ori problema retragerii licenței de producție a termocentralei, ultima oară chiar anul trecut.
"Intenționăm să retehnologizăm grupul TA7 de la Borzești pentru a relansa producția de energie. Cu ce echipamente sunt în prezent acolo nu se poate continua. Va mai dura, dar suntem optimiști. În prezent, suntem în etapa estimării costurilor investiționale, analizăm împreună cu proiectantul de ce utilaje și echipamente este nevoie pentru retehnologizare", declarau în februarie anul acesta, pentru Profit.ro, reprezentanții Infinite Gas Development SRL, actualmente Electrocentrale Borzești.