Profitul net al gigantului rus Gazprom s-a micșorat de nu mai puțin de 25 de ori în prima jumătate a acestui an ca urmare a scăderii cererii, dar și a prețurilor, în urma carantinării populației și economiilor, în special din Europa. Cu toate acestea, așa cum a remarcat Profit.ro, România a importat cu 4% mai mult gaz rusesc în aceeași perioadă ca urmare a prețului mai redus de pe piețele europene.
Vânzările anuale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 16% în volum în prima jumătate a anului 2020, în timp ce veniturile s-au înjumătățit.
Comparativ, România a importat în primele 6 luni ale anului, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și ale ENTSOG, 13,5 TWh, cu 0,5 TWh peste cantitatea importată în perioada similară a anului trecut.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Importuri considerabil mai mari comparativ cu cele de anul trecut au fost efectuate în cel de-al doilea trimestru, în perioada ianuarie-martie, România reducându-și cantitatea de gaze importată cu 6,5%.
În perioada ianuarie-iunie, Gazprom a înregistrat un profit net de 32,9 miliarde de ruble (447 milioane de dolari), comparativ cu 836,5 miliarde de ruble (peste 11 miliarde de dolari) în aceeași perioadă a anului trecut.
Cifra de afaceri a gigantului a scăzut cu aproape o treime la 2,9 trilioane de ruble.

Producătorii de hidrocarburi din Rusia nu au fost afectați numai de scăderea cererii la export și a prețurilor, dar și de deprecierea rublei.
Totuși, după pierderea netă de 116,2 miliarde de ruble în primul trimestru, Gazprom și-a revenit ușor în cel de-al doilea trimestru, înregistrând un profit net de 149,2 miliarde de ruble.
Anul trecut, profitul net al Gazprom a scăzut cu 17% comparativ cu 2018, ca urmare a prețurilor și volumelor mai reduse ale exporturilor către Europa.