Gazprom și-a micșorat de 25 de ori profitul net în primul semestru ca urmare a scăderii volumelor exportate și prețurilor. România a importat mai mult gaz rusesc

Gazprom și-a micșorat de 25 de ori profitul net în primul semestru ca urmare a scăderii volumelor exportate și prețurilor. România a importat mai mult gaz rusesc
scris 2 sep 2020

Profitul net al gigantului rus Gazprom s-a micșorat de nu mai puțin de 25 de ori în prima jumătate a acestui an ca urmare a scăderii cererii, dar și a prețurilor, în urma carantinării populației și economiilor, în special din Europa. Cu toate acestea, așa cum a remarcat Profit.ro, România a importat cu 4% mai mult gaz rusesc în aceeași perioadă ca urmare a prețului mai redus de pe piețele europene.

Vânzările anuale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 16% în volum în prima jumătate a anului 2020, în timp ce veniturile s-au înjumătățit.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ, România a importat în primele 6 luni ale anului, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și ale ENTSOG, 13,5 TWh, cu 0,5 TWh peste cantitatea importată în perioada similară a anului trecut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFICE Dependența tot mai mare de importurile de gaze, confirmată de facturile emise pentru serviciul de transport: AIK Energy, care a preluat importatorul Valahia Gaz, pe locul trei CITEȘTE ȘI GRAFICE Dependența tot mai mare de importurile de gaze, confirmată de facturile emise pentru serviciul de transport: AIK Energy, care a preluat importatorul Valahia Gaz, pe locul trei

Importuri considerabil mai mari comparativ cu cele de anul trecut au fost efectuate în cel de-al doilea trimestru, în perioada ianuarie-martie, România reducându-și cantitatea de gaze importată cu 6,5%.

În perioada ianuarie-iunie, Gazprom a înregistrat un profit net de 32,9 miliarde de ruble (447 milioane de dolari), comparativ cu 836,5 miliarde de ruble (peste 11 miliarde de dolari) în aceeași perioadă a anului trecut.

Cifra de afaceri a gigantului a scăzut cu aproape o treime la 2,9 trilioane de ruble.

Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc, ci un atu folosit de Republica Moldova pentru obținerea unui discount de la Gazprom. Cum va amortiza Transgaz “investiția de suflet”? CITEȘTE ȘI Platts: Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi o alternativă la gazul rusesc, ci un atu folosit de Republica Moldova pentru obținerea unui discount de la Gazprom. Cum va amortiza Transgaz “investiția de suflet”?

Producătorii de hidrocarburi din Rusia nu au fost afectați numai de scăderea cererii la export și a prețurilor, dar și de deprecierea rublei.

Totuși, după pierderea netă de 116,2 miliarde de ruble în primul trimestru, Gazprom și-a revenit ușor în cel de-al doilea trimestru, înregistrând un profit net de 149,2 miliarde de ruble.

Anul trecut, profitul net al Gazprom a scăzut cu 17% comparativ cu 2018, ca urmare a prețurilor și volumelor mai reduse ale exporturilor către Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
profit
coronavirus
romania
export