FOTO CEZ construiește o microhidrocentrală pe cursul râului Bârzava

FOTO CEZ construiește o microhidrocentrală pe cursul râului Bârzava
scris 1 sep 2020

În pofida intenției de a-și vinde activele din România, grupul CEZ, prin compania TMK Hydroenergy Power, anunță că va investi până în 2022 aproape 700 de mii de euro în vederea amplasării unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug, accesând în acest sens o finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300 mii euro) din valoarea totală a investiției.

Scopul investiției este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potențialului hidroenergetic al râului Bârzava.

Urmărește-ne și pe Google News

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion m³ de apă și care este tranzitat anual aproximativ 35 - 50 milioane m³, în funcție de condițiile climatice anuale.

CEZ a finalizat o investiție “verde” de 3 milioane de lei în Stația de pompare Timiș Trei Ape din Reșița CITEȘTE ȘI CEZ a finalizat o investiție “verde” de 3 milioane de lei în Stația de pompare Timiș Trei Ape din Reșița

În urma analizelor interne realizate de specialiștii companiei, a fost identificat potențialul oferit de acest volum de apă tranzitat, care poate fi utilizat pentru producerea de energie electrică “verde” prin amplasarea la baza barajului Văliug a unei microhidrocentrale cu putere instalată de 367 kW.

Estimările specialiștilor susțin că noua centrală hidroenergetică va asigura producția de energie electrică de aproximativ 2 500 MWh anual.

FOTO CEZ construiește o microhidrocentrală pe cursul râului Bârzava

Potrivit companiei, obiectivele investiției sunt reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2 cu 770 tone CO2 echivalent/an, crearea unui nou loc de muncă și producerea a 2.453 MWh/an.

FOTO CEZ construiește o microhidrocentrală pe cursul râului Bârzava

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o productie de circa 70GWh/an.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
verde
hidro
microhidrocentrala
cez