Creșterea cererii de petrol continuă să încetinească

Creșterea cererii de petrol continuă să încetinească
scris 11 iul 2024

Creșterea cererii de petrol a continuat tendința de încetinire în al doilea trimestru al acestui an, fiind înregistrată o majorare de 710.000 barili pe zi, cea mai mică din perioada de după al doilea trimestru din 2022, a anunțat Agenția Internațională a Energiei (IEA), relatează EFE.

În raportul său privind piața globală de petrol, IEA atribuie această creștere mai mică contracției consumului în perioada aprilie-mai în China - unde recuperarea după pandemie pare să își fi pierdut vigoarea - precum și creșterii economice mondiale moderate, procesului de electrificare și măsurilor de eficiență energetică, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Canicula provoacă îngrijorări cu privire la producția de carburant la rafinăriile din Europa CITEȘTE ȘI Canicula provoacă îngrijorări cu privire la producția de carburant la rafinăriile din Europa
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

IEA își menține previziunile de creștere a cererii mondiale cu 970.000 barili pe zi pentru acest an (până la 103 milioane barili pe zi) și cu 980.000 în 2025 (la 105 milioane b/zi).

În schimb, oferta continuă să crească cu un nivel mai mare decât cererea, cu o majorare de 910.00 barili pe zi în trimestrul al doilea, în special datorită impulsionării extracției în Statele Unite.

IEA estimează o altă creștere a ofertei de 770.000 barili pe zi în trimestrul al treilea, cu cea mai mare majorare (600.000 b/zi) provenind din țări din afara Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliaților săi (OPEC+).

OPEC își menține estimările privind cererea de petrol în 2024 și se așteaptă la un sezon bun al călătoriilor CITEȘTE ȘI OPEC își menține estimările privind cererea de petrol în 2024 și se așteaptă la un sezon bun al călătoriilor

Stocurile de petrol și derivate au avansat în mai cu 23,9 milioane barili, fiind a patra luna consecutivă de creștere, ajungând la nivelul cel mai înalt de după cel din august 2021.

În ceea ce privește prețurile, acestea au înregistrat "o solidă recuperare" în iunie, astfel că petrolul Brent s-a scumpit cu 7 dolari pe baril, până la 87 de dolari, după ce începuse luna la cel scăzut nivel din ultimele șase luni (75,61 dolari barilul). Creșterea se datorează, în primul rând, sporirii riscurilor geopolitice, în urma intensificării ostilităților între Israel și Hezbollah, precum și continuării atacurilor houthi asupra navelor cu mărfuri în Marea Roșie, ceea ce a obligat multe petroliere să ocolească continentul african.

De asemenea, o influență a avut-o și anunțul OPEC+ conform căruia retragerea graduală a reducerilor voluntare ale producției "va fi supusă condițiilor de piață", menționează raportul.

Venirea verii în emisfera nordică, cu un consum mai mare pentru călătoriile de vacanță cu avionul și autoturismul, adaugă ceva tensiune pe piață, deși raportul IEA preconizează că după această perioadă vor veni "tendințe mai reci" pe piața petrolului, în special din cauza slăbiciunii economiei mondiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
iea