Portugalia va majora la 51% ponderea regenerabilelor în consumul de energie, până în 2030

Portugalia va majora la 51% ponderea regenerabilelor în consumul de energie, până în 2030
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

Portugalia intenționează să crească la 51% ponderea regenerabilelor în consumul său final de energie până în 2030, de la actuala țintă de 47%, ca parte a obiectivului de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2045, a anunțat Guvernul, transmite Reuters.

Noul obiectiv face parte dintr-un proiect actualizat privind țintele de mediu și de energie pe care îl finalizează noul Executiv portughez, și care va fi discutat în Parlament, înainte de a fi trimis la Bruxelles.

Urmărește-ne și pe Google News
INEDIT Directorul fabricii Tesla din Germania reclamă dispariția a 65.000 de cești de cafea. S-a adresat angajaților: „Statistic, fiecare dintre voi are acasă cinci cești de cafea” CITEȘTE ȘI INEDIT Directorul fabricii Tesla din Germania reclamă dispariția a 65.000 de cești de cafea. S-a adresat angajaților: „Statistic, fiecare dintre voi are acasă cinci cești de cafea”

Creșterea obiectivului "reprezintă o evoluție substanțială și va fi fundamentală pentru realizarea traiectoriei de decarbonizare în toate sectoarele", a declarat ministrul Mediului și Energiei, Maria da Graca Carvalho, într-o comisie parlamentară, scrie Agerpres.

În 2022, ponderea regenerabilelor în consumul final de energie al Portugaliei a fost de 34,7%, țara fiind pe locul șase în UE, conform datelor oficiale.

În proiectul actualizat va fi menținut angajamentul Portugaliei de construire a primului proiect de energie eoliană offshore cu o capacitate de până la 2 gigawați (GW).

Vor fi accelerate procesele de acordare a licențelor pentru investițiile în regenerabile, a dat asigurări Carvalho.

Obiectivul Portugaliei până în 2030 este de a genera 85% din electricitatea sa anuală din surse de energie regenerabilă, dar deja are una dintre cele mai ridicate rate din Europa.

Sursele de energie regenerabilă au furnizat anul trecut 61% din producția de electricitate a Portugaliei, în creștere de la 49% în 2022, atingând un nivel record datorită perioadelor de ploi abundente, vânturi puternice și soare strălucitor, arată datele publicate recent de operatorul de sistem de transport de energie electrică REN.

Boom-ul turismului a dus la creșterea numărului de persoane fără adăpost în Spania. \ CITEȘTE ȘI Boom-ul turismului a dus la creșterea numărului de persoane fără adăpost în Spania. "Respiră ușurat în timp ce își instalează patul în noul său apartament, după 3 ani în care a dormit într-o cameră din spatele unui teatru."

Statele europene se bazează din ce în ce mai mult pe energia regenerabilă, mai ales după ce prețul gazelor naturale a atins un nivel ridicat record, după invadarea Ucrainei de către Rusia, care era principalul furnizor de gaze al Europei.

Anul trecut, energia eoliană a fost responsabilă pentru un sfert din toată electricitatea utilizată în țara din sudul Europei, fiind urmată de energia hidroelectrică (23%), solară (7%) și biomasă (6%), conform datelor REN.

Pe piața gazelor naturale, consumul a scăzut cu 21% în 2023, comparativ cu 2022, 95% din volumele de gaze ajungând în țară prin portul Sines, iar restul de 5% din țara vecină Spania.

Directiva revizuită privind energia regenerabilă stabilește pentru UE o pondere de 42,5% a energiei din surse regenerabile pentru anul 2030 (obiectivul fiind o creștere la 45%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
portugalia
energie