OMV, principalul acționar al celei mai importante companii românești de petrol și gaze, OMV Petrom, a anunțat lansarea unei emisiuni de obligațiuni hibride, în valoare de până la 1,25 miliarde de euro, în două tranșe, în scopul finanțării achiziției participațiunii suplimentare de 39% în Borealis AG, dar și în “scopuri corporative generale”.
Informația a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu o lună.
De ce este important: Operațiunea sugerează că austriecii, acționari majoritari ai companiei Petrom, au o nevoie de cash în urma proiectelor expansioniste care s-au suprapus actualei crize a coronavirusului.
Obligațiunile hibride din prima tranșă, în valoare de 750 milioane de euro, nu vor avea o dată de scadență și vor purta până la 1 septembrie 2026 o dobândă fixă de 2,50% pe an.
Obligațiunile hibride din a doua tranșă, în valoare de 500 milioane de euro, nu vor avea nici ele o dată de scadență și vor purta până la 1 septembrie 2029 o dobândă fixă de 2,875% pe an.
De la respectivele date, obligațiunilor vor suporta o dobândă anuală la o rată a dobânzii de resetare care este determinată în funcție de rata de swap relevantă pe 5 ani, plus o marjă specificată.
OMV va putea solicita răscumpărarea obligațiunilor hibride în anumite termene și condiții.
Cu numai o zi înainte anunțării rezultatelor pe prima jumătate a anului, pe 29 iulie, OMV - cum a anunțat Profit.ro - a decis să efectueze o emisiune de obligațiuni hibride, în valoare de până la 1,5 miliarde de euro, într-una sau mai multe tranșe, în scopul finanțării achiziției participațiunii suplimentare de 39% în Borealis AG, dar și în “scopuri corporative generale”.
În aceeași zi, conducerea executivă a OMV a decis să reducă și nivelul dividendelor acordate pentru 2019 de la 2 euro/acțiune la 1,75 euro/acțiune, ceea ce sugerează că austriecii au o nevoie de cash în urma proiectelor expansioniste care s-au suprapus actualei crize a coronavirusului.
La începutul lunii martie, exact în momentul declanșării crizei Coronavirusului, OMV a confirmat că discută majorarea la 75% a participației sale deținute la producătorul de mase plastice Borealis, într-o tranzacție evaluată la 4,7 miliarde de dolari.
Mubadala, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, deține 64% din Borealis, în timp ce participația OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acționar al OMV, după statul austriac.
Directorul general al OMV, Rainer Seele, a afirmat în martie că vrea să se concentreze pe sectorul petrochimic din Orientul Mijlociu și Asia, unde cererea consumatorilor este în creștere.
OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deține un pachet de 20,64% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.