Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și-a elaborat și aprobat bugetul pe anul 2020 în baza menținerii suprataxei de 2% din cifra de afaceri anuală a companiilor din energie și gaze naturale, după ce a PSD a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege de modificare a OUG nr. 114/2018 pe care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament, proiect care includea și abrogarea suprataxei și care, în urma demersului PSD, nu a putut fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis, eventuala sa intrare în vigoare fiind amânată cu cel puțin o lună.
Ordinul de aprobare a bugetului ANRE pe 2020 a fost aprobat laolaltă cu cel privind sursele proprii de finanțare despre care Profit.ro a scris aici, ordin care are efectul că leagă sută la sută soarta suprataxei de 2% din cifra de afaceri anuală impusă prin OUG nr. 114/2018 industriei de energie și gaze de reușita sau eșecul demersului Guvernului Orban de asumare a răspunderii în Parlament pe draftul de lege ce conține inclusiv abrogarea respectivei suprataxe.
PSD a anunțat luni că a contestat la Curtea Constituțională, atât pe formă, cât și pe fond, proiectul de modificare a OUG 114. Asta înseamnă că, cel puțin deocamdată, suprataxa de 2% percepută de ANRE rămâne în vigoare. În aceeași zi, ANRE și-a aprobat bugetul pe 2020, în baza menținerii suprataxei, ale cărei costuri pentru companii sunt incluse în tarifele și prețurile reglementate practicate de acestea.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Carlos Ghosn a fugit din Japonia, de sub control judiciar, și s-a refugiat în LibanBugetul Autorității prevede astfel venituri totale de aproape 652 milioane lei anul acesta și cheltuieli de numai 130,4 milioane lei, din care 110,3 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal. Pentru bunuri și servicii au fost alocați 14,39 milioane lei, din care aproape 5 milioane lei pentru "consultanță și expertiză", 2,61 milioane lei pentru chirii și 750.000 lei pentru deplasări în străinătate. Cheltuielile de capital sunt estimate la 13,32 milioane lei.
Bugetul ANRE pe 2020 prevede un excedent de 521,5 milioane lei. Potrivit documentului, proiectul achiziției și instalării unui sistem software integrat, estimat la 5,79 milioane lei, a fost amânat pentru 2021.
Autoritatea a încasat peste 600 milioane lei până în prezent din suprataxa de 2%. "ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri", a declarat, recent, președintele instituției, Dumitru Chiriță.
ANRE va trebui ca, până la finalul lunii martie 2020, să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din taxa de 2% pe cifra de afaceri, se precizează în proiectul de lege de eliminare a OUG 114 asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea și care a fost atacat de către PSD la Curtea Constituțională. Suma se referă la sumele încasate în 2019.