Decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi în luna iunie a anului viitor, susține Platts în raportul său Energy Outlook 2020, analizat de Profit.ro. Foarte probabil, informația provine din surse austriece, de la compania-mamă de la Viena, confirmând declarațiile surpriză ale CEO-ului OMV Rainer Seele, care, în urmă cu o lună, anunța luarea unei decizii de investiție în cursul anului viitor. Exxon nu comentează nimic pe subiectul Neptun Deep de mai mult de doi ani, singura reacție oficială fiind cea către Profit.ro în care confirmă intenția de a-și vinde fie participația, fie firma care deține participația în Neptun Deep.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Dacă va fi instalat noul guvern și dacă (proiectul de modificare a legii offshoe - n.r.) urmează un proces de aprobare rapidă și nu va fi schimbat dramatic, atunci cred că am putea avea un cadru foarte atractiv (pentru luarea unei decizii favorabile de investiție - n.r.)”, susținea Seele la finalul lunii octombrie.
Nu numai că noul guvern s-a instalat rapid, dar, marți, Seele (împreună cu CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, și directorul pentru reglementare și afaceri publice al Petrom, Alexandru Maximescu) a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu.
Foarte probabil, Seele și cei doi reprezentanți ai OMV Petrom le-au comunicat oficialilor români disponibilitatea lor de a continua investițiile în proiect, în pofida intenției partenerului ExxonMobil de a-și vinde participația sau compania care deține participația în Neptun Deep.
De altfel, în urmă cu numai câteva zile, premierul și ministrul Economiei se întâlniseră și cu reprezentanții gigantului american care, potrivit unor surse, au confirmat intenția de părăsi România, indicând și motivele pentru care fac acest lucru (instabilitatea legislativă, schimbarea regulilor în timpul jocului, majorarea fiscalității), dar, se pare, și numele unor instituții sau oficiali care le-au pus bețe-n roate (din fostul guvern, agenții de reglementare, companii de stat sau chiar din Parlament).
Ceea ce merge mult mai greu este, din păcate pentru Seele, procesul de adoptare a noii legi offshore, elaborată de PSD, care a și dispărut de pe site-ul ministerului Energiei.
Popescu, Orban, Seele, Verchere. Sursa: guv.ro
Pentru ca acționarii să adopte o decizie de investiție în luna iunie este necesară modificare legislației offshore cu cel puțin 3 luni înainte, adică cel târziu la începutul lunii martie. Iar modificarea trebuie efectuată prin lege, nu prin ordonanță de urgență, care ar putea fi modificată de comisia de industrii a Camerei Deputaților, condusă încă de deputatul PSD Iulian Iancu. Iancu este de altfel și autorul majorării impozitării și limitării exportului de gaze, amendamente care au condus la amânarea adoptării deciziei de investiție și i-a pus pe fugă pe americanii de la Exxon.
În plus, până în luna martie ar trebui finalizată și vânzarea de către Exxon a participației sau companiei care deține participația la Neptun Deep. În urma vânzării va fi clar și cine preia statutul de operator.
OMV Petrom a creat un consorțiu, alături de Romgaz și o companie străină (potrivit unor surse din piață polonezii de la PGNiG), care deja analizează datele din camera de date deschisă de ANRM la OMV Petrom (și nu la Exxon!). Romgaz și compania străină ar dori să preia câte 20%, iar OMV Petrom 10% (pe lângă procentul de 50% pe care-l deține), dar și statutul de operator. Ceea ce i-ar da posibilitatea să forțeze adoptarea unei decizii de investiție, în cazul în care guvernul îi îndeplinește doleanțele.
În plus, deși vrea să cumpere doar 10%, față de câte 20% ceilalți doi membri, OMV Petrom, ca lider al acestui consorțiu, va fi și principalul negociator al prețului cu ExxonMobil.
Pe lângă acest consorțiu, potrivit ANRM, mai există o companie străină care a primit acces la camera de date a OMV Petrom.
Numai că, potrivit unor surse din piață ale Profit.ro, ExxonMobil negociază în SUA vânzarea mai degrabă a întregii companii care deține participația la Neptun Deep cu gigantul francez Total, dar și cu Delek Group, cel mai mare acționar al uriașului zăcământ offshore israelian Leviathan.
Vânzarea întregii companii are avantajul, pentru Exxon, că ocolește obținerea acordului guvernului român sau al ANRM, care nu pot decât să solicite informații despre cumpărător și expertiza sa în domeniu.
Probabil că acesta este și motivul pentru care ANRM a declarat, pentru Profit.ro, că “a aprobat o singură cameră de date (cea de la OMV Petrom -n.r.) pentru 3 companii”.
Statul român preferă ca Exxon să vândă participația, și nu compania care deține participația, către consorțiul format de OMV Petrom și Romgaz, și ca eventualii concurenți să vină să analizeze datele în camera deschisă la OMV Petrom.