2019 a fost, poate, cel mai dificil an din istoria post-decembristă pentru actorii de pe piața gazelor. Ordonanța 114 a dat bătăi de cap nu numai producătorilor, dar și furnizorilor și marilor consumatori de gaz, și chiar și reglementatorului, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), nevoită a rescrie legislația secundară din domeniu în 2 rânduri, în momentul adoptării OUG 114/2018, și în momentul adoptării OUG 19/2019 care a modificat-o pe prima.
În ultimele zile ale anului trecut, guvernul PSD, la inițiativa fostului consilier de premier Darius Vâlcov, susținut, se pare, de fostul președinte al PSD, LIviu Dragnea, și de o parte din șefii agențiilor de reglementare din domeniu (ANRE și ANRM), a adoptat controversata ordonanță prin care a fost plafonat la 68 de lei/MWh prețul gazelor destinate acoperirii consumului clienților casnici și a sistemelor de încălzire centralizate. Inițial, prețul de 68 ar fi trebuit să fie aplicat și marilor consumatori industriali, printre care cele mai importante fiind combinatele deținute de Ioan Niculae, însă, în urma adoptării OUG 19/2019 s-a renunțat la această variantă.
Interesant este că renunțarea la aplicarea prețului plafonat de 68 de lei pentru consumatorii industriali a avut loc după ce presa a semnalat cantitățile nejustificat de mari alocate pentru combinatele deținute de Ioan Niculae.
Într-un răspuns către Profit.ro, la aproape 3 luni de la trimiterea întrebărilor, în ziua în care a fost condamnat definitiv fostul lider PSD Liviu Dragnea, Transgaz a aruncat responsabilitatea pe umerii ANRE:
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns Transgaz marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor? Depogaz a stopat înmagazinările în numele furnizorilor"Departamentul Operare din cadrul SNTGN TRANSGAZ SA nu a alocat companiilor Chemgaz Holding, Donau Chem, Ga Pro Co Chemicals, Viromet și Nitroporos, ci a centralizat informațiile pe care acestea aveau obligația să le transmită. Toate datele privind estimările de consum au fost centralizate și transmise ANRE în raportul de fundamentare. Aceste companii au trimis și consumul înregistrat pe ultimele 12 luni, defalcate pe fiecare lună. Din datele primite la Departamentul Operare referitoare la ultimele 12 luni, doar una dintre companii a înregistrat consum”.
Drept urmare, Niculae a amenințat că nu va mai cumpăra decât gaz din import și le-a urat producătorilor să ardă gazele în Piața Victoriei.
Profit.ro a avertizat din momentul adoptării OUG 114 asupra efectelor acesteia: limitarea cantității de gaze pe piețele concurențiale, majorarea prețurilor pentru consumatorii industriali, reducerea producției interne, majorarea importurilor de gaze rusești, majorarea artificială a depozitărilor de gaze.
În plus, deși a fost plafonat prețul de achiziție al gazului la furnizori, consumatorii casnici n-au beneficiat de nicio reducere la factură, OUG 114 fiind de fapt o formă de “recunoaștere” a pierderilor istorice ale furnizorilor nerecunoscute de reglementantor, susțineau oficialii ANRE, care au și botezat această politică de subvenționare a ofertei și de descurajare a producției drept o etapă a unei “rulete țigănești”. În fiecare an, urmează a câștiga la această ruletă un segment al pieței: într-un an producătorii, în altul furnizorii, iar în altul distribuitorii. Consumatorii vor plăti an de an!
Așa s-a ajuns la un an al recordurilor negative, evidențiate în titlurile Profit.ro:
Explozie a importurilor de gaze: Volume mai mari cu 60%, prețuri majorate cu 40%
De ce depozitează furnizorii mai multe gaze ca în anii trecuți
RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă
România și-a doborât recordul istoric de gaze înmagazinate, vechi de 6 ani