Companiile din energie nu scapă: Senatul menține impozitul în trepte asupra veniturilor suplimentare la gaze naturale, în pofida cererii contrare a președintelui Iohannis

Companiile din energie nu scapă: Senatul menține impozitul în trepte asupra veniturilor suplimentare la gaze naturale, în pofida cererii contrare a președintelui Iohannis
scris 4 oct 2017

Senatul a respins, miercuri, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a ordonanței prin care fostul Guvern condus de Victor Ponta a instituit impozit asupra veniturilor suplimentare obținute ca rezultat al dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Șeful statului ceruse Parlamentului să elimine pragul suplimentar, instituit de deputați la adoptarea ordonanței, dar și durata nelimitată a noului impozit.  

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Ordonanța Guvernului nr.7/2013 a instituit un impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute din dereglementarea pieței, venituri din care operatorii economici care desfășoară activități de extracție si comercializare a gazelor naturale deduc redevențele aferente precum și investițiile în segmentul upstream. Potrivit ordonanței inițiale, impozitul era aplicat pe o perioadă determinată, până la 31 decembrie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Senatul a adoptat ordonanța fără modificări, dar, în iunie anul acesta, Camera Deputaților a eliminat din ordonanță perioada de aplicare temporară și a introdus două praguri de impozitare, 60% și ,respectiv, 80% din veniturile suplimentare, completând în acest sens formula de calcul. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Primind legea de aprobare a ordonanței spre promulgare, președintele Iohannis a solicitat Parlamentului, la scurt timp, în iulie, reexaminarea legii, sesizând mai multe probleme.

EXCLUSIV Comisia de industrii vrea ca 70% din producția de gaze să fie tranzacționat obligatoriu pe OPCOM, procentul urmând a fi majorat anual până la 100%. OPCOM va rămâne operator monopolist CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Comisia de industrii vrea ca 70% din producția de gaze să fie tranzacționat obligatoriu pe OPCOM, procentul urmând a fi majorat anual până la 100%. OPCOM va rămâne operator monopolist

Astfel, președintele a reclamat că deputații au instituit un prag suplimentar de impozitare, iar aplicarea supraimpozitării se realizează pe termen nelimitat. Șeful statului a mai arătat, în cerere, că forma adoptată de Camera Deputaților a operat modificări de fond, ceea ce, potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, ar contraveni principiului bicameralismului.

Plenul Senatului a respins cererea președintelui, deși comisia de buget, condusă senatorul PSD Eugen Teodorovici a susținut revenirea la forma inițială a ordonanței. Guvernul a susținut însă forma trimisă la promulgare

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, condusă de senatorul PSD Eugen Teodorivici a avizat favorabil cererea președintelui Iohannis, admițând amendamentele senatorului PNL Florin Câțu prin care se revenea la forma inițială a ordonanței.

La rândul său, Comisia economică, care a întocmit raportul asupra cererii de reexaminare și este condusă de liberalul Daniel Zamfir, a respins însă amendementele lui Florin Câțu și a propus, prin urmare, și respingerea de plenul Senatului a cererii președintelui.

Noua Lege a minelor: Unele resurse minerale vor fi declarate \ CITEȘTE ȘI Noua Lege a minelor: Unele resurse minerale vor fi declarate "strategice", pentru facilitarea exproprierilor necesare exploatării

Senatorii din comisia economică arată că din 2013 au intervenit modificări legislative succesive, iar termenul de aplicare a impozitului a fost prelungit până la 31 decembrie 2015, apoi 31 decembrie 2016 și, apoi, până la data de 31 decembrie 2017. Mai mult, anul acesta, începând cu 1 aprilie 2017 a fost modificată formula de calcul, ținând cont că Guvernul nu mai stabilește prin hotărâre prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică, pentru cantitățile utilizate în centralele termice destinate consumului populației.

”Prelungirea succesivă a termenelor de aplicare, rezultată din practică, justifică aplicarea legii pe o perioadă nelimitată în timp, iar introducerea a două praguri de impozitare contribuie la o mai bună colectare a fondurilor necesare protejării consumatorilor”, au susținut senatorii din comisia economică.

La votul în plen, majoritatea parlamentară a ținut cont și de poziția Guvernului, exprimată de președintele Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, care a arătat că și Executivul susține forma modificată de deputați și trimisă la promulgare.

După votul din Senat, cererea președintelui va fi trimisă Camerei Deputaților, unde va avea, astfel, slabe șanse de a fi avizată pozitiv.  

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
naturale
impozit
trepte
venituri
suplimentare
parlament
iohannis