De la jumătatea lunii septembrie, odată ce s-a încheiat sezonul "grătarelor", carnea de porc începe să se ieftinească și cu 10%. Paradoxal, carnea de porc este cea mai scumpă nu de Crăciun, când explodează cererea, sau în miezul verii, când tot românul iese la un grătar, spun reprezentanții crescătorilor de porci.
Astfel, de la jumătatea primei luni de toamnă, prețul cărnii de porc la poarta fermei a început să scadă treptat, odată ce frigul îi ține deoparte de grătar pe pasionații de ceafă de porc. Sezonul grătarelor, început la jumătatea lunii mai, s-a încheiat, iar cererea de carne de porc scade, motiv pentru care și prețurile o iau în jos, explică pentru Profit.ro președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
E drept că, la începutul sezonului de grătare, carnea de porc s-a scumpit cu 10%, iar acum lucrurile revin la normal, odată ce scade consumul. Mulți dintre fermieri, explică Ladoși, se așteaptă să se scumpească foarte mult carnea de porc înainte de Crăciun, dar statistica ultimilor ani a demonstrat că acea creștere este aproape nesemnificativă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Înainte de Crăciun, cererea e mare, dar și oferta este mare", afirmă reprezentantul fermierilor. Practic, cea mai scumpă carne de porc nu este de Crăciun, ci în miezul verii.
În România se consumă anual în jur de 8 milioane de porci, rezult[ din datele asociației, dintre care 2 milioane de capete sunt importate. Din cele 6 milioane de pe piața internă, 4,5 milioane sunt din ferme, iar restul sunt obținute din curțile țăranilor. În ultimii ani a început să crească piața în fermele comerciale și să scadă piața țărănească.
Ladoși spune că, în urmă cu cinci ani, erau de două ori mai mulți porci în gospodăriile populației. "Oamenii de la țară au început să renunțe la crescut porci pentru că nu-și mai asumă responsabilitatea și cumpără carne de la magazin. Cei tineri nu mai vor nici ei să crească, pentru că, dacă ai animale, nu mai ai concediu", mai spune reprezentantul asociației.
Un porc în viu este vândut, în medie, cu 6 lei kilogramul.