Compania Municipală de Iluminat Public București SA, înființată anul acesta de Primăria Capitalei la inițiativa primarului general Gabriela Firea prin votul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și care va prelua din decembrie gestiunea serviciului de iluminat public din București de la Luxten, va fi condusă, cel puțin în următoarele luni, de către Adrian Corbu (33 de ani), care în prezent ocupă funcția de director general adjunct al filialei de mentenanță și servicii a companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național.
Corbu, absolvent și masterand al ASE, a fost numit director general al Companiei Municipale de Iluminat Public la finalul lunii iulie, pe o perioadă de 4 luni, până la finalizarea procedurii de selecție a unui management profesionist impusă de legislația în vigoare privind guvernanța corporativă a companiilor de stat.
Directorul general al Companiei Municipale de Iluminat Public este și administrator al societății, poziție pe care o deține și la altă firmă din holdingul municipal bucureștean – Compania Municipală Medicala SA. Președintele Consiliului de Administrație al Iluminat Public București SA este Alexandru Norocel Anastasescu, proprietar și director de firmă de protecție și pază, fost candidat al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu la funcția de primar al sectorului 2 al Capitalei.
CITEȘTE ȘI Un nou club de fotbal de tradiție din România dispare, intrând în falimentAdrian Corbu, fost lider în organizația de tineret a PDL, a fost în perioada 2009-2010 asistent la cabinetul secretarului de stat din Ministerul Transporturilor de atunci, Marin Anton, în prezent la PNL. Din această poziție a fost numit și membru în CA la Compania Națională Aeroporturi București și la Autoritatea Navală Română, precum și membru în AGA la compania care administrează aeroportul din Timișoara.
Ulterior, între 2010 și 2013, a fost consilier personal la cabinetul președintelui Consiliului Județean Ilfov Marian Petrache și șef al departamentului economic-administrativ al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov.
De acolo, în 2013 a plecat la Ministerul Dezvoltării, condus atunci de actualul lider PSD Liviu Dragnea, unde a ocupat postul de director de cabinet al secretarului de stat Constantin Marius Banu. Banu a fost trimis anul trecut în judecată de DNA, fiind acuzat că, în perioada în care a fost membru al directoratului Exim Asig, asigurătorul controlat de banca de stat Eximbank, a folosit în mod ilegal suma de 165.704 de lei provenită din fondurile companiei.
CITEȘTE ȘI A încetat din viață controversatul om de afaceri Hugh Hefner, fondatorul Playboy
Din octombrie 2013, Adrian Corbu a fost numit director general adjunct al SMART SA, filiala de mentenanță și servicii a companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național. Numele său apare în scandalul de anul trecut în care Transelectrica a acuzat SMART SA că a înființat și finanțat cu jumătate de milion de euro, în condiții abuzive și netransparente, o companie în Tanzania, Smart Tanzania Company Limited, în parteneriat cu un politician și om de afaceri tanzanian (detalii aici și aici).
Adrian Corbu deține, împreună cu soția, trei terenuri în Ilfov și unul în Brașov, la Predeal, două case în Voluntari și un spațiu comercial în Predeal, precum și bijuterii și tablouri evaluate la 14.000 euro, potrivit ultimei sale declarații de avere. Anul trecut a vândut un teren în Balotești cu peste 17.000 euro. Tot alături de soție deține în conturi bancare circa 65.000 lei, plus o casetă de valori în care se află peste 29.000 euro. Pe de altă parte, a contractat împrumuturi de la bănci și firme de leasing în sumă totală de aproape 1 milion de lei.
Anul trecut, Adrian Corbu a încasat din salariul de director general adjunct al SMART SA suma totală de 109.754 lei, respectiv circa 9.100 lei pe lună. Soția sa este consilier de specialitate tot la SMART SA și a încasat din salariu, în 2016, circa 24.000 lei – 2.000 de lei pe lună. Ea a lucrat și la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, de unde a luat, în total, 8.438 lei.
CITEȘTE ȘI Bulgaria: Numărul turiștilor străini a depășit populația țăriiCei doi au mai raportat venituri de aproape 32.000 lei din subvenții agricole de la APIA, dar și suma de 22.400 euro primită drept cadou de botez.
Compania Municipală de Iluminat Public București SA, controlată de municipalitatea Capitalei prin CGMB, va prelua din decembrie anul acesta contractul de delegare a serviciului de iluminat public din București de la Luxten Lighting, care a prestat acest serviciu în ultimii 20 de ani, din 1997 încoace.
Pentru anul acesta, proiectul de buget al Iluminat Public București SA nu prevede venituri, ci doar cheltuieli, estimate la 5,44 milioane lei. Pentru anul viitor, compania estimează venituri de 24 milioane lei și un profit net de peste 2 milioane lei, cu un număr de 165 de angajați. Câștigul mediu salarial brut pe angajat în anul 2018 este estimat la 5.170 lei, echivalentul unui salariu mediu net de circa 3.620 lei.