Curentul electric se va scumpi considerabil, cu peste 8%, pentru consumatorii casnici care au preferat să rămână în regim reglementat de la 1 octombrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) avizând scumpiri cu procente cuprinse între 8 și 9% pentru componenta de piață concurențială (CPC - responsabilă până la 1 ianuarie 2018 pentru 90% din energia consumată).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Scumpirile rezultate sunt de aproximativ 4 bani/KWh în pofida faptului că ANRE a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că a avizat “o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI)”. Probabil că ANRE a preferat să ofere o medie a scumpirilor (la toate tarifele, pentru tensiune înaltă, joasă și medie) și nu cifra cea mai importantă pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici cu un consum mai redus.
Majorările cele mai mici le-a primit E.ON, de 7,98% la tariful pentru joasă tensiune, iar cele mai mari majorări au fost avizate de ANRE pentru Enel Banat - 9,11% pentru același tip de tarif.
În cazul consumatorilor din București, Ilfov și Giurgiu, zona cu cel mai mare consum de energie și în care se și construiește cel mai mult, alimentarea este făcută de Enel Energie Muntenia. O factură de 102 kWh (tarif monom standard cu rezervare, cel mai întâlnit) emisă pentru București este în prezent de 41,69 lei fără TVA (49,61 lei cu TVA): 3,12 lei - tarif reglementat (10%), 38,57 lei tarif CPC (90%). În urma majorării tarifului CPC pt joasă tensiune cu 9,09% în cazul Enel Energie Muntenia noua valoare a facturii va fi de 45,2 lei fără TVA (53,8 lei cu TVA): 3,12 lei - tarif reglementat (10%), 42,05 lei tarif CPC (90%). Rezultă o scumpire cu 4,2 lei sau 8,46%.
Singurii consumatori care nu vor fi afectați de scumpirile avizate de ANRE sunt cei care au preferat să-și negocieze contracte pe piața liberă, contracte în sumă fixă pe o perioadă de timp de un an sau de doi ani, care nu depind nici de prețul reglementat de ANRE, nici de tariful CPC avizat de această instituție. De la 1 ianuarie 2018 va dispărea și componenta reglementată de 10%, întregul consum urmând a fi facturat la tarifele CPC avizate de ANRE.
Scumpirea de la 1 octombrie survine unei alte scumpiri efectuate pe 1 iulie, în medie de 8,53% la tariful CPC.