Comisia Europeană urmează să propună un plafon de preț ”dinamic” de ultimă instanță pentru gazele naturale în UE

Comisia Europeană urmează să propună un plafon de preț ”dinamic” de ultimă instanță pentru gazele naturale în UE
scris 18 oct 2022

Comisia Europeană urmează să propună săptămâna aceasta un plafon de preț ”dinamic”, de ultimă instanță, pentru gazele naturale în Uniunea Europeană și limite obligatorii ale gradului în care prețurile tranzacționate pot fluctua într-o singură zi, conform unui proiect de propunere, citat de Reuters.

UE încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili ruși, dar în ultimele luni Moscova a deconectat în mare parte blocul de la conductele sale de gaze, crescând prețurile și creând preocupări privind aprovizionarea, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Codul Rutier, schimbat: Nouă obligație pentru șoferi la folosirea luminilor CITEȘTE ȘI Codul Rutier, schimbat: Nouă obligație pentru șoferi la folosirea luminilor

În conformitate cu propunerea văzută de Reuters, care va trebui să fie aprobată de guvernele UE, Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei (ACER) ar urma să fie însărcinată cu crearea unui indicator de preț, până pe 23 martie, pentru gazele naturale lichefiate, din care UE îl cumpără.

Comisia recomandă posibile intervenții în prețul instrumentului olandez de transfer al titlurilor (TTF), care este utilizat pe scară largă în Europa pentru contracte și acoperire.

Executivul UE ar propune ”în ultimă instanță” stabilirea unui preț ”dinamic” al pieței, la care tranzacțiile cu gaze naturale pot avea loc pe piața spot TTF în condiții specifice.

Măsurile nu ar trebui să afecteze securitatea aprovizionării, nici să conducă la o creștere a consumului de gaze și nici să afecteze funcționarea ordonată a piețelor derivate pentru energie, se arată în proiect.

Guvernele UE ar trebui să fie de acord cu acest lucru și nu ar dura mai mult de trei luni.

Alte centre de comercializare a gazelor din UE ar fi legate de prețul spot TTF corectat printr-un coridor de preț dinamic.

Propunerea este cu mult sub plafonul pentru prețul gazelor la nivelul UE, cerut de 15 țări din UE, dar căruia i se opun alte țări, cum ar fi Germania, Austria și Țările de Jos, care susțin că plafoanele ar putea duce la o lipsă de gaze și că nu vor stimula economisirea energiei.

”Ca urmare a scăderii prețurilor gazelor, această propunere arată că apetitul pentru reforme ambițioase, cum ar fi un plafon de preț, se estompează”, a declarat Georg Zachmann, expert în energie la think tank-ul Bruegel.

Liderii UE sunt pregătiți să dezbată opțiunile în cursul acestei săptămâni.

Propunerile vor avea nevoie de aprobarea guvernelor UE, care s-au certat de mai bine de o lună, de când Comisia a propus pentru prima dată un plafon de preț doar pentru gazele rusești la începutul lunii septembrie.

Proiectul de propunere al Comisiei spune, de asemenea, că centrele de tranzacționare din UE ar trebui să stabilească, până la 31 ianuarie, o limită a gradului în care instrumentele derivate din energie din prima lună pot să creascp sau scadă într-o singură zi. Proiectul mai include, de asemenea, ideea de achiziții comune de gaze, un mecanism de solidaritate pentru a evita disparitățile mari de aprovizionare în bloc și un impuls pentru reducerea cererii de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
gaze
pret