Prețul spot al gazelor a coborât luni sub 385 lei/MWh pe cele două platforme operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), cea intraday și cea pentru ziua următoare, ajungând la cel mai redus nivel al ultimelor 8 luni, nemaiîntânit de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, de la finalul lunii februarie. Gradul ridicat de înmagazinare, atât la nivel autohton, cât și european, dar și vremea caldă, care a coborât consumul curent mult sub media perioadei, au contribuit la o diminuare a cererii, în condițiile în care gazele, inclusiv cele rusești, încă circulă către Bătrânul Continent.
Luni, pe piața intraday s-au tranzacționat aproximativ 11 GWh la un preț mediu de 375 lei/MWh (76 euro/MWh), iar pe piața pentru ziua următoare, 13,5 GWh la un preț mediu de 382,8 lei/MWh (77,5 euro/MWh). Chiar și așa, prețurile de pe BRM se situează sub cele reglmentate, de 310 lei/MWh pentru consumatorii casnici și de 370 lei/MWh pentru cei non-casnici, prețuri care mai conțin și tarife și taxe.
50 GWh au fosta comercializați pe piața intraday la un preț minim de 320 lei/MWh, iar 100 GWh, pe cea pentru ziua următoare (PZU), la un preț minim de 351 lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel de prețuri nu au mai fost înregistrate în ultimele 8 luni, de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Ultima dată când prețul mediu a gazelor pe piața intraday s-a situat sub 375 lei/MWh a fost pe 22 februarie (360 lei/MWh). Prețul mediu zilnic pe PZU nu s-a mai situat sub 382 lei/MWh din 26 februarie (când era de 369 lei/MWh).
De asemenea, prețuri minime de 320 lei/MWh pe piața intraday, respectiv 351 lei/MWh pe PZU, nu au mai fost de pe 22 februarie (când prețul minim intraday s-a situat la 300 lei/MWh), respectiv de pe 19 februarie (când prețul minim PZU era de 350 lei/MWh).
Cu numai 3 săptămâni în urmă, pe 28 septembrie, în ultimele zile ale anului gazier precedent, prețurile spot se situau la peste 900 lei/MWh.
În prezent, România produce aproximativ 265 GWh de gaz pe zi și consumă 190-195 GWh pe zi, diferența de 75-80 GWh/zi fiind înmagazinată.
CITEȘTE ȘI Zelenski le cere ucrainenilor să facă economie la energia electricăÎn plus, în ultimele zile companiile și traderii din România au importat aproximativ 60-65 GWh, exporturile către Ungaria ajungând aproape la 0 GWh, ca urmare a prețului mai ridicat de pe piața autohtonă. Și această cantitate este înmagazinată.
Numai că, așa cum a anunțat Profit.ro, România a depășit gradul de 90% de umplere al depozitelor subterane de gaze, în pofida faptului că de o săptămână se efectuează și extrageri.
Dacă diferența dintre gazul extras și cel introdus în depozite rămâne de peste 100 GWh pe zi până la finalul lunii, România ar putea ajunge la un volum de gaz înmagazinat de peste 31 TWh, reprezentând 96% din volumul total disponibil. Cum probabil însă că vremea se va mai răci, iar consumul se va majora, un procent de 93-94% de umplere a depozitelor la finalul lunii pare unul mai realist.
Cu alte cuvinte, dat fiind nivelul redus al consumului curent, ca urmare a vremii călduroase, dar și a reducerii cererii, fluxul intrărilor de gaze în sistemul autohton (producție plus importuri) are un singur debușeu, depozitele operate de Depogaz și Depomureș, care și ele sunt aproape pline, iar capacitatea de injecție limitată. De aici reducerea prețului spot, dar și volumul redus al tranzacțiilor de pe BRM, de doar 24,5 GWh, în condițiile în care numai importurile sunt de 60-85 GWh/zi.
Importatorii preferă probabil să nu vândă, ci să înmagazineze aceste gaze, în speranța unor prețuri mai bune în iarnă.
Situația este oarecum similară pe întregul continent, unde depozitele sunt pline în proporție de peste 92%, iar vremea este la fel de prietenoasă.
CITEȘTE ȘI România a ajuns la 90% grad de umplere al depozitelor subterane de gaze, în pofida faptului că de o săptămână sunt și extrageriAșa se face că pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazelor pentru ziua următoare este cu 10 euro/MWh mai redus decât cel din România, de 66 euro/MWh.
În prezent, ca urmare a instabilității cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate 11 OUG-uri și legi, a obligării producătorilor de a vinde gaz la preț reglementat pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, și a obligării traderilor la achitarea "contribuției de solidaritate", gazul se tranzacționează doar pe piețele spot.
Luni s-a efectuat pe BRM și prima tranzacție cu termen de livrare mai mare de o zi de la începutul acestei luni. Astfel, o cantitate modică, de 750 MWh, de gaze cu livrare în luna viitoare, noiembrie, s-a vândut la un preț de 695 lei/MWh, aproape dublu față de cele spot.