Ce dividende va încasa statul din cei peste 400 milioane euro plătiți de Enel anul trecut în dosarul Electrica Muntenia Sud. Arbitrajul continuă la Paris, pentru încă peste jumătate de miliard de lei

Ce dividende va încasa statul din cei peste 400 milioane euro plătiți de Enel anul trecut în dosarul Electrica Muntenia Sud. Arbitrajul continuă la Paris, pentru încă peste jumătate de miliard de lei
scris 12 iun 2018

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), compania desprinsă din Electrica SA și controlată integral de Ministerul Energiei care gestionează participațiile statului la subsidiarele Enel din România și litigiile legate de acestea, a terminat anul trecut cu un profit net record, de peste 1,8 miliarde lei, de circa 45 de ori mai mare față de rezultatul pozitiv din 2016 (39,64 milioane lei).

Masivul avans a fost determinat de încasarea, în aprilie anul trecut, a sumei de 401,2 milioane euro de la grupul italian Enel, în urma sentinței din februarie 2017 a Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris.

Urmărește-ne și pe Google News

Suma a reprezentat prețul stabilit de Tribunal pentru preluarea de către Enel a unor pachete de pachet de câte 13,6% din acțiunile subsidiarelor sale românești de distribuție și furnizare de energie E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia de la SAPE SA.

Facebook a făcut publice postările private a 14 milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Facebook a făcut publice postările private a 14 milioane de utilizatori

Litigiul, legat de prețul acțiunilor, a fost declanșat în 2012 și a fost condus în 2014 de SAPE în fața Tribunalului parizian. Pretențiile de preț inițiale ale SAPE se cifrau la un total de 520 milioane euro, plus dobânzi de circa 60 milioane euro – însumat, 580 milioane euro – și au fost refuzate de Enel, motiv pentru care s-a ajuns la arbitraj. Potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,6% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia (actuala E-Distribuție Muntenia) și Enel Energie Muntenia.

Potrivit SAPE, compania intenționează să distribuie acționarului unic Ministerul Energiei dividende de circa 865 milioane lei, reprezentând 50% din profitul înregistrat în 2017, conform OG nr. 64/2001.

Este însă foarte posibil ca statul să aibă pretenții mai mari, la fel cum s-a întâmplat anul trecut, când, la fel ca alte companii de stat, SAPE a fost obligată să plătească dividende de 90% din profitul pe 2016, plus unele suplimentare din rezervele constituite. 90% din profitul net de circa 1,8 miliarde lei al SAPE pe 2017 înseamnă 1,62 miliarde lei. Rezervele legale ale companiei de stat se ridică la 86,2 milioane lei.

Alphabet vrea să aducă servicii de robo-taxiuri în Europa, după lansarea în SUA CITEȘTE ȘI Alphabet vrea să aducă servicii de robo-taxiuri în Europa, după lansarea în SUA

Pe rolul Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris se mai află un litigiu între SAPE și Enel, în care compania românească cere grupului italian "daune interese compensatorii egale cu valoarea dividendelor care ar fi trebuit să fie distribuite SAPE, la sfârșitul anului 2012, și suplimentar a profitului distribuibil pentru anii financiari 2013, 2014, 2015, 2016" și până la tranzacția din aprilie 2017, de către E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, corespunzător unor participații ale SAPE de 23,57% din acțiunile celor 2 companii.

Valoarea acestor dividende s-ar ridica, potrivit pretențiilor SAPE, la 446,17 milioane lei în cazul E-Distribuție Muntenia și la 72,11 milioane lei pentru Enel Energie Muntenia – în total circa 518 milioane lei. SAPE vrea ca la această sumă să fie aplicate și dobânzi penalizatoare, conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud.

În februarie anul acesta, avocații Enel au depus la Tribunal, în apărarea grupului italian, declarații de martor ale actualului CEO al Enel România, Georgios Stassis, și ale fostului șef Enel pentru Europa de Est, Roberto Deambrogio, plus un raport întocmit de Deloitte. La rândul său, partea română a transmis Tribunalului și celor de la Enel o primă solicitare de documente. 

FOTO BlackBerry Key2, lansat oficial cu tradiționala tastatură fizică și două camere foto CITEȘTE ȘI FOTO BlackBerry Key2, lansat oficial cu tradiționala tastatură fizică și două camere foto

E-Distribuție Muntenia, operatorul rețelei de distribuție a energiei electrice din București, Ilfov și Giurgiu, a terminat anul 2017 cu un profit net de 85,9 milioane lei, în scădere cu peste 43% față de 2016, la o cifră de afaceri de 750,5 milioane lei, cu 7,2% mai mică. Reculul s-a datorat în principal reducerii de către ANRE a tarifelor reglementate de distribuție practicate de companie.

Furnizorul de electricitate Enel Energie Muntenia a intrat chiar pe pierdere în 2017, prima din 2011 încoace, cu un minus de 78,6 milioane lei, după profitul net de 39,2 milioane lei din 2016. Cauza a fost criza de pe piața locală de energie de anul trecut, în special din ianuarie și februarie, când prețurile de achiziție au crescut masiv pe platformele bursei OPCOM. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 28% anul trecut, la 2,134 miliarde lei.

Și celălalt furnizor din România deținut de grupul italian, Enel Energie, a consemnat pierdere în 2017, prima din 2013 încoace, cifrată la 89,42 milioane lei, motivul fiind același. Totodată, compania și-a majorat cu 16% cifra de afaceri, la peste 2 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel energie
ene energie muntenia
e-distributie muntenia
enel distributie muntenia
electrica muntenia sud
sape
arbitraj paris sape enel
dividende companii de stat