Câți români s-au "aventurat" pe piața liberă a gazelor, schimbându-și furnizorul pentru a beneficia de prețuri mai mici

Câți români s-au "aventurat" pe piața liberă a gazelor, schimbându-și furnizorul pentru a beneficia de prețuri mai mici
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 iun 2018

Un număr de doar circa 91.000 de clienți casnici consumatori de gaze naturale, dintr-un total de peste 3,5 milioane, renunțaseră la finalul anului trecut la a fi alimentați în regim reglementat, cu prețuri finale aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), și trecuseră la furnizarea în regim concurențial, cu prețuri și condiții contractuale negociate direct cu furnizorii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prin comparație, la nivelul lunii decembrie 2017, circa 10% din totalul consumatorilor casnici de energie electrică trecuseră la furnizarea în regim concurențial, adică aproximativ 800.000 din peste 8 milioane, "datorită, cu precădere, ofertelor atractive făcute de furnizori", conform aprecierii ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Principala explicație a acestei diferențe este că, de la 1 ianuarie 2018, prețurile de furnizare a energiei electrice către consumatorii casnici au fost total dereglementate, acestea nemaifiind aprobate de ANRE, iar furnizorii s-au "bătut" în oferte concurențiale tentante pentru clienți în perspectiva acestei liberalizări complete. În schimb, pe piața gazelor, prețurile de furnizare pentru casnici sunt în continuare aprobate de ANRE, termenul de dereglementare completă fiind anul 2021. 

Astfel, potrivit ANRE, în decembrie 2017, dintr-un total de 3,52 milioane de clienți casnici de gaze naturale, numai 91.040 trecuseră în piața liberă, reprezentând circa 2,6% din total. Ponderea consumului acestora în totalul consumului de gaze din România se cifra la 3,16%.

Sursă: ANRE

Sursă: ANRE

Start-up-ul fintech Revolut, lansat și în România, dă tuturor utilizatorilor noi câte un card fizic gratuit CITEȘTE ȘI Start-up-ul fintech Revolut, lansat și în România, dă tuturor utilizatorilor noi câte un card fizic gratuit

La acel moment, potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, cei mai ieftini furnizori de gaze naturale pentru consumatori casnici de pe piața liberă erau WIEE România, intermediar de importuri de gaze rusești controlat indirect de gigantul de stat Gazprom, firma Cordun Gaz din comuna omonimă din județul Neamț, în al cărei acționariat se află și Consiliul Local din localitate, și compania de construcții Tehnologica Radion a omului de afaceri Theodor Berna, aflată în insolvență.

Între timp, situația s-a mai schimbat. Din datele comparatorului ANRE rezultă că, de exemplu, în București, în momentul de față, cel mai ieftin furnizor de gaze la liber pentru populație este Cordun Gaz, cu un preț final de 121,22 lei/MWh, urmată de CEZ Vânzare (126,30 lei/MWh) și Tehnologica Radion (129,41 lei/MWh). În Capitală, prețul reglementat de furnizare al gazelor pentru clienții casnici este de 130,21 lei/MWh, astfel că cea mai bună ofertă din piața liberă este cu aproape 7% mai avantajoasă decât prețul reglementat.

La Iași, clasamentul arată la fel, însă prețurile sunt altele: Cordun Gaz (118,79 lei/MWh), CEZ Vânzare (123,87 lei/MWh) și Tehnologica Radion (126,98 lei/MWh). Prețul reglementat de furnizare în capitala istorică a Moldovei este de 133,93 lei/MWh, cea mai bună ofertă din piața liberă fiind cu peste 11% mai avantajoasă decât prețul reglementat.

CONFIRMARE Ford va lansa în producție un al doilea model la fabrica din Craiova. Surse: posibil un crossover de mici dimensiuni CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ford va lansa în producție un al doilea model la fabrica din Craiova. Surse: posibil un crossover de mici dimensiuni

Explicația este că prețurile finale de furnizare de pe piața liberă depind în bună măsură, ca și cele reglementate, de tariful de distribuție practic de operatorul concesionar din fiecare localitate în parte, tarif aprobat de ANRE. De aceea, prețurile practicate de fiecare jucător de pe segmentul casnic complet liberalizat sunt diferite în funcție de localitatea clientului.

La București, unde distribuția este asigurată de Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, tariful reglementat de distribuție este de 33,56 lei/MWh, în timp ce la Iași, Delgaz Grid din grupul E.ON practică un tarif de 31,13 lei/MWh.

Prețurile finale de furnizare prezentate nu includ TVA-ul și acciza specifică, fiind formate din prețul de achiziție a gazelor de la producători (în care intră și toate taxele plătite de aceștia) sau importatori, inclusiv costurile de înmagazinare, tariful de transport și cel de distribuție a gazelor, precum și marja furnizorilor. Prețurile prezentate sunt cele pentru furnizarea reglementată de gaze către clienții casnici cu consum anual mai mic de 23,25 MWh, categorie în care se încadrează cei mai mulți dintre aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale
consumatori casnici gaze
anre
liberalizare piata gaze
liberalizare pret gaze
pret reglementat gaze
e.on
engie