Transgaz, controlat de Ministerul Economiei, a optat pentru un dividend de 45,38 lei/acțiune, cifră pentru care a insistat ministerul, în defavoarea propunerii pentru un dividend mai mic, de 25,22 lei/acțiune, a Consiliului de Administrație.
Decizia a fost semnată joi, în cea de-a doua Adunare Generală Ordinară, după ce în aprilie, la prima Adunare, atât propunerea pentru un dividend brut de 25,22 lei/acțiune din convocatorul inițial al conducerii administrative, cât și propunerea ulterioară a acționarului majoritar Ministerul Energiei pentru un dividend aproape dublu, au căzut.
După ședința fără succes din luna aprilie, Ministerul Economiei, acționarul majoritar la Transgaz, a reluat propunerea pentru un dividend de 45,38 lei/acțiune la concurență cu cea pentru un dividend de 25,22 lei/acțiune a Consiliului de Administrație și a avut acum câștig de cauză.
Ministerul Economiei, acționar majoritar cu 58,51% din titluri, obține astfel repartizarea a 90% din câștigul net aferent anului trecut, respectiv un dividend brut de 45,38 lei/acțiune, și nu mai puțin de 534,28 milioane lei (115,30 milioane euro) vor fi distribuite către acționari, în care statul este principalul, cu pachetul de 58,5% din acțiuni deținut de minister.
CITEȘTE ȘI Fără vigilența acționarilor minoritari, Zentiva România își reduce cu o treime profitul net la T1Consiliul de Administrație dorea un preț de 25,22 lei/acțiune, echivalentul pentru o distribuție de 296,93 milioane lei (64,08 milioane lei).
Neînțelegerile din interiorul companiei și căderea ambelor propuneri de dividend au antrenat la acel moment o tendință descendentă destul de accelerată. Din momentul votului neconcludent din AGA și până în prezent, cotația a suferit un recul de aproape 10%, așa cum se vede pe graficul atașat.
Acum, joi, cel mai lichid emitent de la această categorie a fost Transgaz, care a cumulat schimburi de 7,37 milioane lei într-o sesiune în care titlurile sale au crescut cu 2,05%, până la prețul de 398,00 lei/acțiune.
Un broker declara atunci pentru Profit.ro că vina principală o poartă Ministerul Economiei. Ca acționar majoritar, poate să-și trimită reprezentantul cu buletinul de vot și să-și impună voința pentru distribuirea dividendului propus și astăzi.