Când va fi pusă în funcțiune noua centrală în cogenerare de la Petromidia

Când va fi pusă în funcțiune noua centrală în cogenerare de la Petromidia

Șantierul centralei, în martie 2023. Sursă foto: Rompetrol Energy

scris 29 dec 2023

Noua centrală în cogenerare dezvoltată pe platforma Petromidia de către Rompetrol Energy, companie controlată de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), la care acționari sunt KMG International, compania-mamă a Rompetrol (80%), și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE – 20%), deținută integral de Ministerul Energiei, va începe să funcționeze anul viitor, conform înțelegerii dintre dezvoltator și băncile finanțatoare ale proiectului, relevă date analizate de Profit.ro.

În martie, Rompetrol Energy anunța că noua unitate de producție de energie, construită de turcii de la Calik Enerji, era finalizată la acel moment în proporție de peste 80%.

Urmărește-ne și pe Google News
Victor Ponta și Dan Șova, achitați în dosarul Turceni-Rovinari. Ponta: „Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată” CITEȘTE ȘI Victor Ponta și Dan Șova, achitați în dosarul Turceni-Rovinari. Ponta: „Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De altfel, potrivit documentelor oficiale ale proiectului, data inițială stabilită pentru punerea în funcțiune a centralei era 31 iulie 2023.

Termenul a fost însă depășit, astfel că s-a decis un nou deadline, fixat pentru 31 ianuarie 2024 și înscris și într-un act adițional la contractul de credit încheiat cu băncile finanțatoare ale proiectului, potrivit unui document oficial. În cel mai recent raport trimestrial al Rompetrol Rafinare, aferent primelor 9 luni ale anului, se menționează că centrala era în construcție la acel moment.

CONFIRMARE Finanțele anunță deficit de 4,64% din PIB la 11 luni. Pe surse, Guvernul transmite că, pentru tot anul, deficitul ar putea fi de 5,7% cash și 5,9% ESA CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Finanțele anunță deficit de 4,64% din PIB la 11 luni. Pe surse, Guvernul transmite că, pentru tot anul, deficitul ar putea fi de 5,7% cash și 5,9% ESA

În mai 2022, FIEKR a împrumutat 83 milioane euro pentru a a finanța construcția noii centrale, printr-un credit sindicalizat acordat de BCR, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate și garanții, alături de Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank și Garanti Bank, în calitate de aranjori principali mandatați.

Proiectul, în valoare de peste 164 de milioane de dolari, finanțat prin FIEKR, va genera, anual, circa 11 milioane de dolari, prin impozite plătite către bugetul de stat, conform estimărilor dezvoltatorului. Investiția este una de tip brownfield și va integrează activele transferate de la Midia Green Energy (fosta Uzină Termoelectrică Midia), dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.

LISTA de exproprieri pentru metroul Cluj-Napoca. Nume sonore, precum Kaufland, Ursus, universități și o parohie CITEȘTE ȘI LISTA de exproprieri pentru metroul Cluj-Napoca. Nume sonore, precum Kaufland, Ursus, universități și o parohie

Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW de energie electrică, din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de curent al platformei Petromidia, precum și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum al platformei. În plus, va asigura agentul termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Năvodari.

Autorizația de înființare acordată pentru proiectul centralei în cogenerare de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede o putere electrică instalată de 77,8 MW și una maximal debitată de 16,3 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrală cogenerare petromidia
rompetrol energy
fondul de investiții în energie kazah-român